СамокоВест

Общинарите гласуваха разширение на хотела на ГБС в Боровец. Защо Симеон Пешов си продава апартаментите, а Общината не може!

Споделете ни в

На редовното си ноемврийско заседание Общински съвет-Самоков прие решение, с което  дава съгласие да се сключи договор за учредяване на право на надстрояване и/или пристрояване без търг или конкурс с „ГБС-ИНВЕСТ” ЕАД за доизграждане на част от сграда 2, собственост на дружеството. Сградата се намира в парцел общинска собственост в к.к. Боровец, целият с площ от 30067 (тридесет хиляди и шестдесет и седем) кв.м. В имота са построени двата хотела, съответно на Главболгарстрой и на Община Самоков. Стойността на учреденото право на строеж е в размер на 254 140 лв. без ДДС.

Припомняме, че

с Р е ш е н и е № 402 от 25 юли 2012 година, по докладна на кмета Владимир Георгиев, тогавашният състав на Общинския съвет учреди право на строеж на „ГБС-ИНВЕСТ” ЕАД в посочения общински имот при цена в размер на 1 404 000 лв. В решението се посочва още, че цената на учреденото право на строеж е заплатено с равностоен имот – самостоятелно обособено тяло, представляващ 25,12% от разгънатата застроена площ от новопостроените и завършени от Приемателя обекти. На база „заменката“ в собственост на Община Самоков преминава сграда 1 с Разгърната застроена площ от 6480к в.м. – така нареченият Общински хотел в Боровец. Съгласно одобрения Подробен устройствен план, ГБС-Инвест следваше да изгради Тяло “А” – на пет етажа, Тяло “В” – частично на седем етажа и Тяло “Е” – на пет етажа или общо изграждане на РЗП – 9 510.71 кв.м. от сграда 2, цялата с разгъната застроена площ от 19320 кв.м.

С настоящото си решение общинарите разрешиха на Симеон Пешов, фактическият собственик на Главболгарстрой, да надстрои и/или пристрои без търг или конкурс част от сграда 2, собственост на дружеството.

Предложенията на кмета на Община Самоков Владимир Георгиев и решенията на Общински съвет-Самоков в двата му състава повдигат множество въпроси. На първо място –

от какъв зор

ѝ бе нужно на кметската управа и на общинската администрация да придобива и стопанисва хотел в Боровец. Развитите икономически държави, с висок стандарт на живот, отдавна са доказали, че дейността е печеливша единствено и само тогава, когато е в ръцете на частния бизнес. Никъде по света общинските и държавни администрации не се занимават със стопанска дейност. Хеле пък в сферата на туризма.  Така че, нормално би било ГБС да заплати цената на учреденото право на стоеж в пари. Няма да коментираме как се остойностяват работите при всяко публично строителство, каква е фактическата стойност и в чии джобове потъва разликата между отчетеното по документи и фактическата цена. Основното е, че априори управниците ни са взели едно губещо решение. И това се доказва по безспорен начин от обстоятелството, че „ГБС-ИНВЕСТ” ЕАД успява да продава своята собственост, а Община Самоков – НЕ!

През 2013 година, след поредица от неуспешни опити, Апартаментният комплекс „Боровец гардънс”, сиреч общинският хотел, бе продаден на търг с явно наддаване за 4 298 000 лв. без ДДС. Съгласно сключения договор, цената на имота можеше да бъде заплатена разсрочено за срок от 5 години на равни месечни вноски с оскъпяване в размер на 10 %. При успешно финализирана сделка, новият собственик би следвало да бъде “Лепси Боровец Резорт Пропъртис” ЕООД с управител Христо Машов. Но след като плаща едва милион и половина, дружеството – купувач не внася повече нито една вноска. Три години по-късно Общинският съвет взема решение договорът с “Лепси Боровец Резорт Пропъртис” ЕООД да бъде прекратен и на 15 май 2016 г., с едностранно писмено предизвестие, кметът Владимир Георгиев привежда решението в изпълнение. Междувременно и скандално се разбра, че Дружеството продължава да експлоатира хотела и да приема туристи. Месеци по-късно, след като Общината отново си влезе във владение на имота, започна вторият етап на сагата с продажбата на хотела.

Без резултат!

Вторият въпрос, който въобще не беше изяснен на заседанието на Общинския съвет в крайна сметка какво ще прави  „ГБС-ИНВЕСТ” ЕАД без търг и конкурс – ще надстроява, ще пристроява или ще надстроява и пристроява сграда 2.

Третият, изключително важен въпрос, е как така Симеон Пешов успява да продава апартаментите в хотела, собственост на Дружеството, а Общината НЕ? Вече изтъкнахме, че начинанието изначално бе обречено на провал. Лошото е, че цената винаги е за сметка на обикновения, опърпан данъкоплатец. В този смисъл, на последното заседание на Общинския съвет, д-р Димитър Панев предложи учредяване правото на ГБС да надстроява и пристроява да бъде обвързано с ангажимент Дружеството да закупи и общинския хотел. Съветник Панев изтъкна, че разширяването на обектите на ГБС допълнително ще затрудни продажбата на общинския имот. Както можеше да се очаква, предложението му не срещна подкрепа. Не се прие и предложението му въпросът да бъде отложен, с оглед търсене на по-изгодни за Общината възможности.

Но най-малкото, което общинските чиновници,

воглаве с кмета,

дължат на самоковските граждани е да се размърдат и да направят задълбочен анализ защо частният предприемач съумява да управлява собствеността си с успех и печалба, а местната власт затлачва проблема от загуба на загуба. На база проучването, да предприемат всички необходими мерки и да приключат разпореждането с имота при най-добри резултати за Общината и при максимална изгода.