СамокоВест

Областният управител оспорва анексите за удължаване срока на къщичките в Боровец, като незаконосъобразни

Споделете ни в

Областният управител на Софийска област Илиян Тодоров е изпратил писмо до Общински съвет –Самоков, с което уведомява, че смята за незаконосъобразно сключването на анекси към договорите за наем с 48 наематели на терени за разполагане на временни търговски обекти в курорта Боровец.

Както вече информирахме, общинарите удължиха договорите на така наречените „къщички“ в Боровец с още една година. Нещо повече – с решението си избраниците ни допуснаха и предварителното му изпълнение, за да не настъпят значителни или трудно поправими вреди. Във връзка с допускането на предварително изпълнение, Общински съвет-Самоков прие да бъдат задържани внесените по депозитната сметка на Община Самоков през 2012 г. парични гаранции, представляващи суми равни на 6-месечни наема до изтичането на срока на новите анекси.

Временните обекти съществуват вече 25 години, четвърт век, но както се казва – В България няма нищо по-трайно от временното! Повече от десетилетие различни състави на Общински съвет-Самоков гласуват удължаване на срока на договорите. Резонно различните областни управители на Софийска област обжалват решението, като незаконосъобразно.

Но какво от това?

Съдът се оказва безсилен пред управниците на Община-Самоков!

Настоящият областен управител Илиан Тодоров сочи, че подобни решения, в нарушение на закона, общинските съветници са приели и през последните три години, което е потвърдено и от решения на Административния съд на Софийска област, и от Върховния административен съд. Тодоров заявява, че продължаващата практика в действията на местната власт показва грубо незачитане на правния ред и на задължителното значение на влезлите в сила актове на съдилищата. В писмото се изтъква, че е нарушен законът, който забранява предоставянето за ползване на частна общинска собственост под наем, без провеждането на търг или конкурс.

Копия от писмото са изпратени до всички съветници, кмета Владимир Георгиев и Софийска окръжна прокуратура.