СамокоВест

Ново огнище на зараза с Covid-19 е установено в ТЕЦ “Бобов дол“

Споделете ни в

Заразил се е механик, а след него и седем негови подчинени

ТЕЦ “Бобов дол“ е установен като ново огнище на заразата с коронавирус у нас, стана ясно от неделния брифинг на Националния оперативен щаб.

13 са регистрираните случаи, като общото между тях е, че са свързани с работата на ТЕЦ „Бобов дол“. В болница в Дупница са трима души.

Заразата е тръгнала от ремонтния персонал на електроцеха в ТЕЦ „Бобов дол“. Там работят около 30 служители, като първи се е заразил механикът на групата, след което седем негови подчинени. Големият риск за служителите е заради това, че работят и пътуват заедно. Транспортът е организиран така, че работници пристигат с пътнически автобуси.

Директорът на ТЕЦ-а Емил Христов обясни, че вътре в помещението пространството е достатъчно, за да нямат работниците близък досег. Започнала е незабавна дезинфекция. Вирусът е засегнал села от община Сапарева баня. Кметът на Сапарева Баня Калин Гелев уточнява, че в Ресилово са 5, в Овчарци 1, в Сапарева баня  – двама, и в Сапарево – двама. Всички са служители на ТЕЦ Бобов дол“.

Общо от установените села работещите в ТЕЦ „Бобов дол“ са около 20 души. Всички са категорични, че заразата е тръгнала от централата. От всички заразени, засега само един е настанен  в болница. Състоянието му е стабилно. Останалите, сред които има и две деца – момичета на 5 и на 7 години от Дупница, са под карантина вкъщи. Все още не всички са с втори положителен тест.

В община Сапарева баня призовават всички хора стриктно да спазват мерките за дистанция и изолация, за да се блокира разпространението на вируса.