СамокоВест

Нови незаконни боеве с кучета в района Самоков-Ихтиман излъчиха bTV Репортерите

Споделете ни в

Снимката е илюстративна

Разследване на bTV Репортерите показва, че кървави турнири с кучета се организират в района между Самоков и Ихтиман, а залозите стигат до петцифрени суми, според източниците на медията. Въпреки многократните акции и арести на участници в подобни незаконни състезания, те продължават да се случват.

Според Наказателния кодекс, организирането на боеве с животни е престъпление. Наказва се със затвор до 5 години и парична глоба. Но на практика се оказва, че МВР и прокуратурата са почти безсилни пред групировките, които отглеждат кучета за бойци.

Източник на телевизията е заснел със скрита камера един от тези турнири, на който залозите са стигнали до 10 000 лв. Авторът на сигнала, предоставил клиповете, твърди, че е от организация за защита на животните. Той не разкрива самоличността си, тъй като се опасява от отмъщение.

В клипа се виждат боеве между кучета от породата средноазиатска овчарка – собствениците им ги стимулират да проявят агресия, а разтърваването им става с помощта на колани и клинове за захапката. Ушите и опашките на животните са рязани, което се квалифицира като трайно увреждане и също е наказуемо по закон.

Според Явор Гечев, дългогодишен експерт в защитата на животните, средноазиатската овчарка е куче, което все по-често се ползва в незаконни боеве. Попремина модата на питбулите. Средноазиатските овчарки са по-силни, за по-зрелищни битки, коментира той.

А по мнението на треньор на кучета, породата се смята за една от най-старите в света, селекционирана за охрана на стадата от хищници – вълци и мечки. Малко по-агресивни са от други породи, особено мъжките – към себеподобни. По-трудно се обучават. Няма селекция за послушание. Задължителна е тренировката на тези кучета, мъжките достигат 90-100 кг.

Източникът на телевизията посочва, че животните се подготвят предварително за битка, като дърпат тежести, тичат и им „бият химия“. „Кучето, което победи, се взима… прибира се и се гледа като цар. Другото се маха… Махат го, просто го оставят на произвола на съдбата“, казва той.

Според разследването, един от участниците в нелегалния бой е мъж на име Георги Николов от Самоков, по прякор „Магьосника“, осъждан два пъти, включително за нанасяне на телесна повреда. Той отрича пред медията да се занимава с кучешки боеве, но отказва да даде интервю. Твърди, че обича животните си и ги гледа „по прекрасен начин“, като „не дава косъм да падне от главите им“. Според публичните му данни в социалните мрежи, кучетата се водят на изложби.

В репортажа се посочва, че най-честото оправдание на организаторите на боеве пред полицията е, че „участват в изложба“. Сбиването на кучетата се представя за случаен инцидент. Срещите се правят, без да се допускат външни хора, с подбор на терен, с протекция на местно ниво и с охрана.

Припомняме, че през месец април миналата година МВР арестува 58 души за срок от  24-часа, след като откри арени в изоставен пионерски лагер в същия район – гористата местност над язовир „Искър”. След това всички били пуснати, като няма повдигнати обвинения. Твърдели, че не са знаели за боеве с кучета, отишли били на разходка.