СамокоВест

Никола Минчев е уверен – на изборите през април ще се явят заедно всички партии от ПП и ДБ

Споделете ни в

„Практиката е показала, че предизборните коалиции са най-устойчиви във времето след изборите. Към такава коалиция вървим и в сегашния момент, въпреки някои нюанси в позициите, изразени в началото. Все пак си представям, че на изборите през април ще се явим заедно всички партии от ПП и ДБ“. Това коментира пред БНР Никола Минчев от „Продължаваме промяната“. Минчев бе председател на 47-то Народно събрание и   заместник-председател на 48-то.

Като потенциални партньори Минчев вижда всички организации и субекти, които се считат за продемократични, прореформаторски и проевропейски настроени и които имат за цел да извадят България от „този коловоз“ и страната да поеме по своя по-модерен път на икономическо развитие и нулева толерантност към корупцията. Като пример за такава организация той посочи „Правосъдие за всеки“. „Спаси София“ казаха, че няма да участват на парламентарни избори, но подкрепа от тяхна страна за местните избори би била добре дошла, каза още депутатът.

Че очакванията му са се оправдали, стана ясно от участието на Минчев в предаването „Лице в лице“ по bTV. „Трите партии в коалицията „Демократична България“ вече се обявиха за общото явяване на изборите с „Продължаваме промяната“, посочи той пред Цветанка Ризова. Никола Минчев е категоричен, че линията, свързана с корупцията, е здравата спойка между ПП и ДБ.

Според него правосъдната реформа не е била приета, защото в парламента е липсвало желание у мнозинството. “Желанието за съдебната реформа беше само на хартия. Хартията ще си остане ключова дума за законодателната програма на този парламент”, добави Минчев.

Той коментира и отношенията им с БСП. „С оглед на доста ключови гласувания в този парламент, разговорът с БСП бе доста затруднен. И по отношение на Изборния кодекс, и на съдебната реформа“, каза народният представител от Продължаваме промяната и допълни – „Винаги може в разговор да се намери пресечната точка, но имаше гласувания в този парламент, които доста ни отдалечиха от БСП, за което съжалявам“.