СамокоВест

Над 1 милион и 300 хиляди българи са под прага на бедност, 72,5% домакинства живеят с доходи под необходимите за издръжка на живота

Споделете ни в


За нормален живот на четиричленно домакинство – двама възрастни и две деца, са необходими 2472 лева месечно месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ към третото тримесечие на годината.

Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 618, 15 лв. Данните бяха представени днес на пресконференция от президента на КНСБ Пламен Димитров, от експерта Виолета Димитрова и от директора на института Любен Томев. (За сравнение през 2018 г. данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ посочиха, че за нормален живот на четиричленно домакинство – двама възрастни и две деца, са необходими 2448 лева месечно.)

От началото на годината, с около 63 лева се е увеличила общата стойност на издръжката на живот, след като през последните три тримесечия се регистрираше последователно нарастване.

В София издръжката на живот за четиричленно домакинство е 3259 лева, а за човек от домакинство – 815 лева и надхвърля средните нива на издръжка за страната с 31,8%, обяви Виолета Димитрова.

Парите са необходими за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

За покриване на общата стойност на необходимите средства за нормална издръжка за четиричленно домакинство за страна ( 2 472 лева), трябва нетният размер на работната заплата, която получават двамата възрастни от този тип домакинство, да бъде не по-нисък от 1 236 лева за всеки от тях (бруто 1593 лева), при условие, че двамата възрастни са заети и заплатата е единствен източник на доходи. За София нетната средна работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1629 лева, за да се осигурят необходимите средства за издръжка на живот.

72,5% от домакинствата в България живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живот, като в тази група са и голяма част от пенсионерите. Пенсионерите с пенсии под прага на бедността са около 1 млн. 323 хиляди и 300 души.

Продължава и тенденцията на силно изразена поляризация на доходите.

КНСБ ще настоява за изпреварващ ръст на минималната работна заплата. От синдиката настояват още и за увеличение на паричното обезщетение за отглеждане на дете до двегодишна възраст от 380 на 415 лева., както и минималната пенсия за стаж и възраст да стане 250 лева.