СамокоВест

Министър Лъчезар Борисов предоставя на Столична община средства от бюджета на Министерството за изграждане реверсивна връзка между язовирите „Бели Искър“ и „Искър“

Споделете ни в

Яз. „Бели Искър“ отново на дневен ред. Десет месеца след обещанията за ремонт на стената, която от десетилетия е в тежко състояние и почти година след началото на водната криза в Перник, правителството взе решение за изграждане на реверсивната връзка между довеждаща система „Бели Искър“, посредством Малобучинския водопровод, и довеждащата система „Искър“, посредством ПС „Бъкстон“. За целта министърът на икономиката Лъчезар Борисов трябва да подпише споразумение със Столична община и да предостави трансфер от бюджета на Министерството на икономиката, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Целта на правителството е да намери трайно решение за преодоляване на възникналата в град Перник криза, коментират от МС.

Ще бъде изградена пречиствателна станция за питейни води и нов магистрален водопровод до Пречиствателна станция за питейни води „Панчарево“. Съоръжението ще бъде свързано към водоснабдителната система на София (Чепински ринг), след извършването на прединвестиционно проучване от Столична община, което ще бъде финансирано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, става ясно от съобщението.

„Български ВиК холдинг“ трябва да възложи изготвяне на работен проект за ремонт или реконструкцията на язовир „Бели Искър“, както и да проследи изпълнението на заложените в проектната документация дейности за посочения обект. „Български ВиК холдинг“ ще контролира и дейностите, свързани с ремонта или реконструкцията на язовир „Огняново“, който трябва да осигури пречистването на питейните води.