СамокоВест

Министър Каракачанов откри паметник на Гоце Делчев в Самоков с военен ритуал

Споделете ни в

Паметен знак на Гоце Делчев откриха в Самоков. Събитието се проведе с военен ритуал и с участието на представително формирование от Националната гвардейска част. Присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и кметът на общината Владимир Георгиев.

Инициативата е на местната структура на ВМРО, която преди две години взе решение за поставянето на  паметна плоча с лика на Апостола на българите в Македония и Одринско – Гоце Делчев. Именно в Самоков през 1897 г. Гоце основава революционен кръжок в железарското училище, в който се участват десетки родолюбиви ученици, готови да се включат в борбата за свобода на българите, останали под турско робство след решенията на Берлинския конгрес. Първоначално в кръжока основно членуват българчета от свободните предели на Отечеството – 36, и трима от поробените дялове.

В церемонията по откриване на паметника участваха още народните представители Юлиан Ангелов и Валентин Милушев, зам. областният управител Николай Борисов, представители на Македонския научен институт и др.

Иконом Михаил Колев – архиерейски наместник на Самоковска духовна околия , отслужи молебен, който завърши със залп в памет на великия български революционер.

Министър Каракачанов коментира проведените разговори с делегацията от Република Северна Македония, свързани с кандидатурата ѝ за еврочленство. „Ние изразихме нашата позиция, която е ясна, категорична и напълно съвпада с рамковата позиция, която беше приета от парламента през октомври м.г. Обяснихме, че не можем да направим никакъв компромис с въпросите, свързани с българската история, с идентичността на българския герой, на всички онези хора, които наричаме част от общата ни история“, каза министър Каракачанов. Той подчерта, че срещата е протекла в откровен и приятелски тон.