СамокоВест

Министър Караджов проведе среща с кметове по въпроси на регионалното развитие

Споделете ни в

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и неговия екип се срещнаха с представители на Националното сдружение на общините и на местни власти от страната. Сред тях бе и кметът на община Самоков Владимир Георгиев. На срещата, която бе по покана на министър Караджов, бяха обсъдени въпроси на регионалното развитие в няколко основни теми. Първата бе за обсъждане на проекта на Програма „Фонд за инфраструктурна помощ на общините на конкурентен подбор”. По нея бяха обсъдени критериите за кандидатстване и подбор на общински проекти. Кметовете отчетоха положително факта, че от МРРБ се допитват до тях и съгласуват условията, при които ще функционира Фонда.

Основните цели на Програмата са развитие и модернизация на пътната инфраструктура, уличната мрежа и ВиК инфраструктурата, както и благоустрояване на градската среда. Предвижда се планираните дейности да се осъществят на територията на цялата страна и да бъдат насочени към всички общини, като същевременно ще се насърчават инвестиционните намерения в по-слабо развитите и изоставащи територии. Източникът на финансиране е предвидено да бъде в индикативен размер на 1 млрд лв., който ще се осигури от държавния бюджет. Програмата ще се управлява от министерството и ще отпускат средства по предложения на общините в два компонента. С 20% от общия ресурс ще се финансира подготовката на инвестиционните проекти, а с останалата част – изпълнението на актуални проекти. По отношение на пътищата и уличната мрежа са допустими само територии публична общинска собственост. За благоустрояване също ще се финансират само общински терени. Допустими за интервенция във ВиК инфраструктурата са публични общинска и държавна собственост. В указанията подробно са обяснени допустимите дейности, както и допустимите разходи за изпълнение на строително-монтажни работи в отделните сфери.

МРРБ ще обявява ежегодно 2 сесии за прием на проектните предложения – през януари и ноември, като всяко постъпило предложение ще бъде разгледано, оценено и класирано по критериите. Минимален размер на проектните предложения за строително-ремонтни дейности е 100 хил.лв., а максималния – 10 млн. лв. От НСОРБ приветстваха предприетите стъпки от министър Караджов за създаване на Фонд за финансиране на общинска инфраструктура със средства от националния бюджет и считат инициативата за добра първа стъпка за по-активно включване на националния ресурс в изграждането и поддържането на базисната инфраструктура.

На срещата стана ясно, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е започнало работата по подготовка на критериите за финансиране на мерки за енергийна ефективност със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост за публични, културни, спортни, търговски или промишлени сгради. Предвижда се всички общини в страната да имат достъп до ресурса от плана, но първо трябва да направят „инвентаризация“ на обществения сграден фонд, който се намира на тяхна територия. Предстои МРРБ да разработи насоки за кандидатстване и критерии за приоритизиране на обектите. Финансиране ще могат да получат и държавни ведомства за намиращи се извън столицата административни сгради.