СамокоВест

Министърът на отбраната подписа договор със самоковския завод „Самел 90“ за доставка на бойни машини за близо 50 млн. лв.

Споделете ни в

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа договор за покупка на бойни машини за Силите за специални операции със самоковската фирма „Самел 90“, съобщиха от Министерството. Договорът е за придобиване на 98 машини от 10 типа с различно предназначение и е на стойност 49 998 000 лева. Срокът за изпълнение е не по-дълъг от 3 години. Гаранционният период е 5 години, в рамките на който цялата поддръжка и смяната на консумативите се поема от фирмата. Фирмата-изпълнител поема и ангажимент да изгради технически център в Пловдив, където да могат да се извършват най-леките ремонти. Договорът трябва да бъде изпълнен до три години, но от „САМЕЛ-90“ се ангажираха да доставят машините по-рано от договореното.

„С подписването на този договор правим още една полезна крачка към повишаване на способностите на нашите Въоръжени сили. Осигуряваме възможност на Специалните сили да получат нова техника, с която при изпълнение на своите конституционни задължения, да бъдат много по-ефикасни и полезни при защитата на суверенитета и териториалната цялост на Република България и изпълнението на останалите им мисии“. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов след подписването на договора.

„Това дело е патриотично. Не само повишаваме способностите на нашите Специални сили, но с парите на българския данъкоплатец подпомагаме българската икономика, така, че да не изтичат някъде в чужбина, а на България да се гледа като на колониална държава, която е длъжна само да купува отвън“, подчерта още Каракачанов. Той припомни, че преди близо четири години това политическо и военно ръководство си е било поставило амбициозната цел голяма част от нашите въоръжени сили да се модернизират или поне – да започне необратим процес на модернизация и превъоръжаване. Още в самото начало наша философия и кауза беше да включим българската индустрия в това начинание. Нормалната логика и философия е да се развиват способности в България. Това ни осигурява и един доста по-изгоден цикъл на поддръжка и ремонт на техниката, която придобиваме“, посочи още министър Каракачанов.

Той призна, че в началото е бил скептичен до каква степен българска фирма може да направи подобно сериозно изделие. „Вече съм оптимист не само за Специалните сили, а и за перспективите за Специалните сили във флота, и за Сухопътните войски. Надявам се този договор да бъде взаимноизгоден не само за Въоръжените сили на Република България, а и за българската индустрия. Да и даде възможност да натрупа самочувствие, че може да изпълнява задачи, каквито до момента се смяташе, че могат да бъдат изпълнявани само от чужди фирми“, каза още министърът на отбраната.

Каракачанов изрази надежда следващите министри на отбраната да продължат подобна политика, за да може с много по-разумни средства да се постигат способности и ползи за българското общество.

„В последните 30 години такова нещо не се е случвало“, каза изпълнителният директор на фирма „Самел – 90“ АД инж. Петър Георгиев. „В момента предлагаме наши продукти в около 30 държави по света, но това е първото нещо, което от близо 15 години, ще предложим на Българската армия“, подчерта инж. Георгиев. Той благодари за доверието на командването на Силите за специални операции, и на Министерството на отбраната. „Ще продължим да развиваме своята дейност в посока да можем да участваме в някои други проекти, включително и на Сухопътните войски, и да продължаваме да доказваме, че българската отбранителна индустрия има своето място“, посочи още Петър Георгиев.