СамокоВест

Магията на операта завладя крепостта „Цари Мали град“ над самоковското село Белчин

Споделете ни в

Операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков постави началото на първия летен фестивал „Портал на два свята“. Сцена  на наситения с трагизъм спектакъл бе крепостта Цари Мали град. Действието се развива в Самоков, Средец и Загоре през 60-те години на ХІV век, по време на турското нашествие. Изнасяйки постановката на изток от река Искър и в близост до рилския град, се подсилва усещането за истинност и съпричастност към съдбата на героите и се отваря портал между два свята.

Фестивалът беше открит официално от директора на Софийската опера маестро Пламен Карталов, кмета на Самоков Владимир Георгиев, Симеон Пешов – председател на УС на Фондация „Възраждане на Белчин“ и директора на Музеен комплекс „Цари Мали град“ д-р Веселин Хаджиангелов. Това е поредната успешна инициатива на маестро Карталов да реализира мащабни оперни постановки на открито.

С блестящи солисти, оркестър и хор на Софийската опера и балет, с очарована публика, невероятна атмосфера и продължителни аплодисменти премина първият ден на първия летен фестивал „Портал на два свята“.   

В неделната вечер Цари Мали град стана сцена на операта „Кармен“ – шедьовърът на Жорж Бизе.

На 3 и 4 септември фестивалът продължава с балетната си програма, включваща „Зорба гъркът“, балет по музика на Микис Теодоракис, и „Кармина Бурана“ – балет по музика на Карл Орф. Ще завърши с мюзикъла “Mamma Mia по хитове  на легендарната шведска група ABBA –  една история за любов, море, една майка, една дъщеря и трима възможни бащи, представена в три поредни вечери – на 5, 6 и 7 септември.