СамокоВест

Людмил Хаджисотиров – носител на титлата Треньор за 2022. Деница Манолова е Най-добра млада баскетболистка

Споделете ни в

Наставникът на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров спечели приза за най-добър треньор за 2022-ра на церемонията за традиционните годишни награди на Българската федерация по баскетбол. В анкетата гласуваха спортни журналисти, треньори и професионални играчи, като в категорията за номер 1 при специалистите имаше оспорвана конкуренция. Хаджисотиров спечели вота на 44% от гласувалите и така изпревари досегашни носители на приза като Таня Гатева (лауреат през 2019 г.), Росен Барчовски (носител на наградата за 2021 г.), Любомир Минчев (2018 г.). Наложи се и над треньора на мъжкия тим на Берое – Бойко Миленков, както и треньора на Академик Пловдив Йордан Янков.

Много по-оспорвано бе гласуването в останалите категории, в които Самоков завоюва забележителни постижения. Най-добра млада баскетболистка е Деница Манолова от Рилски спортист. 16-годишното крило се представи на ниво на две Европейски първенства за подрастващи, като влезе в десетката на индивидуалните класации за топреализатор и най-ефективен играч на шампионата за девойки до 18-годишна възраст, а след това попадна и в идеалния отбор и бе най-добър реализатор на Европейското първенство за 16-годишни. Манолова допълни годината си със световна титла с отбора на ПГ „Константин Фотинов“ от Самоков на Световното ученическо първенство в Белград. Тя събра 71 процента от гласовете в Анкетата. Сред конкурентите ѝ бяха съотборничката ѝ в Самоков Раня Абурая, Гергана Маданкова и Яна Карамфилова от Берое, както и Анастасия Калева от Академик Пловдив.

Специална награда бе връчена и на отбора на Професионална гимназия „Констатин Фотинов“ – Самовков с треньор Маргарита Маринкова, който спечели титлата при момичетата на световното ученическо първенство в Белград.

С отличията „Най-добър баскетболист“ и „Най-добра баскетболистка“ за 2022 година се окичиха Александър Везенков и Борислава Христова. Везенков, който играе за гръцкия Олимпиакос, и Христова, която в момента защитава цветовете на румънския Сепси, са победители в класацията и за 2019, и за 2021, и за 2022 година.

Призът Най-добър баскетболист, играещ в България при мъжете, с 40% от гласовете заслужи капитанът на мъжкия национален отбор и на Рилски спортист Чавдар Костов.