СамокоВест

Легендата за Голямата чешма оживя на сцената на Читалище-паметник „Отец Паисий“-Самоков

Споделете ни в

Снимка: Иван Ласкин/БТА

Легендата за Голямата чешма оживя на сцената на Читалище-паметник  „Отец Паисий“-Самоков. Според преданието, всеки който пие вода от чешмата завинаги остава в града. С постановката  ръководството на читалището, със съдействието на Национален фонд „Култура“ и Община Самоков, изразиха своята почит към емблематичния за България празник на духа – Денят на народните будители.

Музикално-танцовият спектакъл, наречен „Гаранция любов“, е плод на съвместната работа на ръководителя на балетната школа към читалището Ралица Стоянова и на  Борислав Искрев – хореограф на ФТА „Самоков“.  Либретото е на Нина Христовска – бивш директор на Исторически музей – Самоков. Автор на музиката, с мотиви от местния фолклор, е талантливият акордеонист Мариан Минчев.

Любовната история на двама млади – младеж, който идва в града и пие от водата на Голямата чешма и местна девойка, разказана в танц и музика, завладя публиката. В ролите им се превъплътиха ръководителите на танцовите формации Ралица Стоянова и Борислав Искрев.

А публиката, в потвърждение на максимата, че изкуството е вечно, благодари на изпълнителите с много аплодисменти и много цветя.