СамокоВест

Къде е истината? МФ: България е пред фалит! Илияна Йотова: България не е пред фалит!

Споделете ни в

Снимка: БТА

В сряда (15 март 2023) БГНЕС огласи данни от доклад на Министерството на финансите, според който България е заплашена от фалит, има сериозен проблем за поддържането на фискалната стабилност, съществува риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. За неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Може да се наложи взимането на заем от МВФ, за да се спаси фискалната стабилност. Това ще наложи сериозни финансови рестиркции. В тази ситуация ще се стигне и до замразяване на доходите.

След изтичането на информацията, финансовият министър Росица Велкова от поредното служебно правителство на президента Румен Радев, даде пресконференция, на която потвърди апокалиптичните прогнози от доклада. „Има опасност за валутния борд, страната е заплашена от фалит. Трябва да затегнем коланите, ако не се спазва бюджетна дисциплина, ще стигнем до заем от МВФ. Има опасност за валутния борд, страната е заплашена от фалит. Доходите трябва да се замразят, а увеличение с 10% на заплатите в държавния сектор ще има само там, където те не са увеличени през 2022 г.“

Днес обаче вицепрезидентът Илияна Йотова заяви: България не е пред фалит, няма опасност за споразумението с Международния валутен фонд и необходимост от нов дълг. Това каза пред журналисти вицепрезидентът,  която беше гост в Технически университет – София на честването на 30-годишнината от създаването на Факултета за френско обучение по електроинженерство.

В коментар за реакциите на политиците на изнесените вчера данни от доклада на Министерство на финансите вицепрезидентът посочи, че те са обясними в предизборна обстановка. „Всеки тълкува сигналите както иска, използва ги като оръжие срещу политическите си опоненти. Но квалификациите не правят чест на нито един политик, особено на бившия финансов министър, който е в основата на тази каша и твърдеше, че това е най-добрият бюджет“, подчерта Йотова.

Въпросът е кои квалификации не правят чест на „бившия финансов министър, който е в основата на тази каша и твърдеше, че това е най-добрия бюджет“, след като позициите на вицепрезидента Йотова и на финансовия министър Асен Василев  за състоянието на финансите в държавата си съвпадат? В сряда в предаването „Лице в лице“ той заяви „Държавата не е пред фалит. Днес служебният кабинет пак започна да плаши българските граждани. Нека погледнем цифрите и числата. Фискалният резерв към края на февруари 2021 г., последните месеци на правителството на ГЕРБ по това време, беше 8 милиарда и 800 милиона. Фискалният резерв към момента е 16 милиарда и 400 милиона, с почти 8 милиарда повече.”

„Преди миналата предизборна кампания, август месец, пак се изнасяха същите твърдения – ще умрем от студ, от глад, ще има свръхдефицит, държавата ще фалира. И тогава, и днес слушахме едни и същи твърдения. Какво се оказа? Не сме умрели от глад и от студ, няма свръхдефицит, има ръст на БВП и икономически растеж, първи сме по ръст на заплатите, държавата не фалира. Не твърдя, че хората живеят много добре, но са с една идея по-напред от предишните години. Няма да се наложи да взимаме дълг от МВФ“, допълни Василев.

„ Всичко се прави, за да се изплашат хората и да им се обяснява, че трябва да живеят в стабилна бедност. Ако искате да откраднете едни пари от бюджета, най-лесно е да се каже – леле, много е тежко положението, няма как да се вдигат заплати и пенсии, няма как да се води нормална, европейска политика.“, коментира още Асен Василев.