СамокоВест

Кметът на Самоков обеща премаркиране на улиците. Ще обърне ли внимание на ул.“Преспа“, която всички деца от кв. „Самоково“ пресичат поне два пъти дневно?

Споделете ни в

На мартенското заседание на Общински съвет-Самоков кметът инж. Ангел Джоргов обяви, че започват премаркиране на улиците в града, като акцент се поставя върху улиците в близост до училища. В тази връзка питаме: Ще обърне ли внимание на ул.“Преспа“, която всички деца от кв. „Самоково“ пресичат най-малко два пъти дневно?

Сайтът ни многократно е повдигал публично въпроса пред бившия кмет Владимир Георгиев какво чака – дали да пометат някого на пътя. Резултатът – Нито отговор, нито решение на проблема!!!!!

Инж. Джоргов показва желание да се вслушва в гласа на гражданите, както с новосъздадения Контактен център, така и с пресконференциите по актуални въпроси. Надяваме се, след години безхаберие, най-сетне да се намери адекватно и ефективно решение на проблема.

Припомняме, че в средата на 2020 година приключи подмяната на водопровода по една от най-натоварените улици в града и главна за кв. „Самоково“ – ул. Преспа“. При изкопните работи бе премахнат и така наречения „легнал полицай“ на подстъпа към Червения мост. След проточилия се с месеци ремонт и последващото асфалтиране на улицата ограничителят на скоростта на движение не бе възстановен. Нещо повече – пътната маркировка е под всякаква критика. Определено може да се каже, че по ул. „Преспа“ реално регулиране на движението ЛИПСВА! По протежение на пътното платно в по-голямата част и при отделните отклонения няма даже пешеходни пътеки тип „Зебра“.

Обръщаме внимание, че в кв. „Самоково“ живеят почти половината от населението на града. Всички деца от квартала са принудени да пресичат ул. „Преспа“ най-малко два пъти дневно, тъй като почти всички училища са оттатък река „Искър“.  

Затова екипът ни призова кмета Владимир Георгиев да слезе от скъпата кола, каквито общината започна да купува почти ежегодно от нашите данъци, и да се разходи пеша по позлатената от обществените му поръчки улица „Преспа“. Само така ще може лично да се убеди в хаоса в движението и в огромния риск, който грози преди всичко пешеходците. И попитахме: До кога здравето и живота на децата от квартала ще бъдат залог на управленското безхаберие на самоковските властимащи?

Очакваме от инж. Ангел Джоргов в най-кратък срок да се направи обследване на натовареността на движение по посочената улица, наличието на маркировки, адекватно и ефективно ли е регулирано движението, предвид обстоятелството че улицата ежедневно се пресича от стотици ученици, живеещи в кв. Самоково.

Допълваме, че в средата на месец юни 2021 година от Общинска администрация обявиха, че е одобрен Генералният план за организацията на движението в Самоков. Според него е предвидено поне поставянето на ограничител на скоростта срещу Червения мост.

Надяваме се основен приоритет в работата на инж. Ангел Джоргов да бъде безопасността, здравето и живота на децата.