СамокоВест

Кметът на Бели Искър Благовест Бичаков призова институциите да не си затварят очите за проблема с незаконната сеч

Споделете ни в

Кметът на самоковското село Бели Искър Благовест Бичаков показа ужасяваща незаконна сеч край Самоков, пред камерата на Господарите. В репортаж на Виктория Симеонова, заснето от оператора Йохан Вирт, той призова институциите да не си затварят очите за проблема с незаконната сеч. Кметът Бичаков се обърна и към хората, работещи в дърводобивния бранш, с молба да не извършват престъпление, убивайки гората. Защото един ден това ще има ефект на бумеранг върху всички ни.

По думите му незаконната сеч през последните години излиза от контрол. Освен изсечени дървета, проблем има и с незаконно прокараните пътища през гората. Голяма част от тях нараняват корените на дърветата и така водят до тяхното унищожаване. Сателитни снимки от гората над село Бели Искър показват, че тя е разредена. А това означава, че няма как да удържи на един по-силен дъжд, какъвто сполетя Карлово., алармира кметът.

Според него и законната сеч в района също не отговаря на изискванията. След нея се оставят клони, пръст, остатъци от корените на дърветата – все наглед безобидни неща, които биха предизвикали истинско бедствие, щом попаднат в коритата на реките и деретата.

От Регионалната дирекция по горите са констатирали много нарушения – десетки изсечени дървета и стотици метри незаконни пътища. В отбелязаните от Агенцията по горите отдели дейност са извършвали две фирми – “Родопа форест” ЕООД и “Сотирони 88” ООД. Наложени са им административни наказания, а за известни периоди са получили и забрана за упражняване на дърводобив на територията на гората. Въпреки това, незаконната сеч продължава и до днес, коментира Благовест Бичаков и допълни: Прави впечатление, че в гората почти не виждаме маркирани като незаконно отсечени дървета, макар по дънерите да липсват и означения за позволена сеч. Това навежда на мисълта, че контролните органи не работят. Каква изненада!