СамокоВест

Кметът и съветниците в Самоков положиха клетва. Фалстарт на избора за председател на Общинския съвет

Споделете ни в

Днес се проведе учредителна сесия на Общински съвет – Самоков мандат 2023-2027. Сесията започна с издигане на българското знаме, химна на Република България и химна на Европейския съюз. Областният управител на Софийска област Юлиян Леков откри тържественото заседание.

Новоизбраният кмет на община Самоков Ангел Джоргов положи клетва и получи удостоверението си за избран кмет от председателя на ОИК Елена Милушева. Областният управител му връчи символа на кметската власт – кметската огърлица. След него, избраните общински съветници и кметове на кметства също получиха удостоверенията си и положиха клетва.  „Благодаря на хората, че ми дадоха възможността да се върна и да работя за родния си град!” – каза в обръщението си кметът Джоргов. Той пое ангажимента да реализира всеки изготвен проект и да продължи да надгражда. Той се обърна и към кметовете на населени места, като подчерта, че за него няма значение от коя партия са избрани, а се надява заедно да работят за развитието на малките населени места. Накрая на тържествената част областния управител връчи символично ключа на Софийска област на кмета на община Самоков с посланието, че вратата на областна администрация ще бъде винаги отворена за него.

За председателстващ учредителната сесия бе определен най-възрастният съветник Александър Методиев. Той пристъпи към процедурата за избор на председател на ОбС. От групата на ГЕРБ бе предложена Миролюба Ташова, от групата на БСП за България – Владимир Георгиев и от групата на лейбъристите – Мая Христева. Избрана бе комисия, с председател Александър Кроснев, която да проведе  гласуването. След преброяване на гласовете две от кандидатурите – Миролюба Ташова и Мая Христева, които бяха получили по 10 гласа, отидоха на балотаж. При балотажа за Мая Христева бяха гласували 13 съветника, а за Миролюба Ташова – 9. В урната имаше 7 празни бюлетини. Така на учредителната сесия не бе избран председател на ОбС и бе насрочено ново заседание за 17 ноември.