СамокоВест

Кметската управа организира Обществено обсъждане на годишния отчет на бюджета и сметките за средства от Европейския съюз на Община Самоков за 2017 година

Споделете ни в

През месец септември 2018 г. предстои приемането на годишния отчет за изпълнението на бюджета и общинските сметки за средства от Европейския съюз на Община Самоков за 2017 година. В изпълнение на нормативните изисквания, приемането да става след обсъждане с местната общност, кметската управа на Самоковска община организира обществено обсъждане, което ще се състои на 30 юли (понеделник) от 17 ч. в сградата на Общината – залата на третия етаж.

Дано този път обсъждането да не е проформа, само за да се изпълни изискването на закона. Защото, докато управлението на Общината е все така формално, докато и участието на гражданите, и то – формално,

животът ни също ще бъде Формален!

Основна характеристика на Община Самоков ще продължава да е – никаква икономика, никакъв бизнес, никакви нови работни места! От там и двойно по-високата безработица, спрямо средната за страната. Бягството на младите хора и обезлюдяването ѝ. Все по-голям дял на населението от ромски произход – необразовано и неквалифицирано. Срив на здравеопазването. Все по-малко специалисти в Общинската болница, абсолютна катастрофа по отношение на обезпеченост с медицински сестри и други здравни работници, остаряващо оборудване и все по-лоши условия, храната – без коментар. Без реална икономика естествено замират всички други направления на обществения живот. Без средства за инфраструктура в селата – от водопроводи и канализация до пътища, без средства за обновление и ефективна поддръжка на инфраструктурата в града. Без средства за пълното възстановяване на пораженията от наводнението през 1017 година. Без средства за ремонт на праговете и укрепването на стената на река Искър. Без……….

Поканени за участие са

гражданите, представители на неправителствени организации, на културни институти, училища, здравни и социални заведения, бизнесмени, кметовете и кметските наместници на селата.

На интернет-страницата на Общината са публикувани материалите за обсъждането – обяснителна записка към отчета за изпълнение на бюджета на общината към 31 декември 2017 г.; годишният отчет на общинския бюджет към същата дата; отчетите на общинските сметки за средства от ЕС и от Държавен фонд „Земеделие”. Поместени са още списък на разходите за финансиране на инвестиции за миналата година, както и отчет за размера на общинския дълг за годината.

Мнения, предложения и становища

могат да се изпращат на електронната поща на Общината: samokov@samokov.bg или да се подават в деловодството.