СамокоВест

Кирил Петков от Брюксел: Маските паднаха, омръзна ми от страхливци! Аз ще си спазя обещанието към българския народ

Споделете ни в

Снимка Bulphoto

„Аз ще си спазя обещанието към българския народ, затова се надявам да имаме хубава дискусия за Северна Македония. Темата за РСМ беше „мъглата“, която се спускаше в общественото пространство с една-единствена цел – да се разклаща правителството, за да се крадат милиарди“, заяви премиерът в оставка Кирил Петков от Брюксел. Това, на което се надявам обаче, е че следващите дни ще имаме решение на Народното събрание, допълни той.

Кирил Петков се обърна открито към президента Румен Радев – „Ако си президент на място, викаш КСНС, сядаме всички заедно, обсъждаме и излизаме! Но не. Това било работа на правителството, на премиера. Маските паднаха, омръзна ми от страхливци! Аз ще си спазя обещанието към българския народ и се надявам да имаме отворена дискусия, защото е исторически момент, който не трябва да изпускаме.“, изтъкна той.

Премиерът в оставка заяви, че лично той харесва френското предложение и смята, че приемането му е историческа възможност за България, но това трябва да стане по правилния начин.

Относно поведението на опозицията Кирил Петков бе категоричен: „Не може да излизаш по телевизията и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо и след това да блокираш комисия. Аз не мога да повярвам, че втори ден не могат да направят кворум. А знаете ли защо не правят кворум – защото ги е страх и не могат да изберат дори председател на Народното събрание. Тези хора са страхливци и мислят само как да манипулират. Ако имат наистина позиция – днес комисията заседава. Или сте едни страхливци всичките вие, които се опитвате да прехвърляте горещия картоф, или сте едни крадци, които се опитвате да клатите правителството, за да вземете едни милиарди, или сте държавници. Ако сте държавници – идете на комисия, вземете решение, за да се говори това пред целия български народ. Аз днес ще кажа на всички европейски партньори, че докато Народното събрание не вземе решение, българската позиция остава каквато е.“, заяви премиерът в оставка.

Министър-председателят  ще участва в редовното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 23 и 24 юни. ЕС ще обсъди въпросите за широка Европа, ситуацията в Украйна, кандидатурите на Украйна, Република Молдова и Грузия за членство в ЕС, икономически въпроси, Конференцията за бъдещето на Европа и външните отношения.

Преди заседанието на Европейския съвет Петков ще участва и в срещата на върха ЕС – Западни Балкани.