СамокоВест

Истината за достойнството на българите и лъжата, че у нас путинофилите са мнозинство

Споделете ни в

Многохилядно шествие в София поиска вчера военна помощ за Украйна. Това е третата масова проява в подкрепа на украинския народ от началото на Руската инвазия в страната. Хиляди българи показаха, че техният избор е човечността, милосърдието, свободата, обединения европейски дух, Христовия завет – както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях.

И множеството го поиска! Поиска българите да постъпим с украинците така, както искаме да се постъпва и с нас.

В този ден най-възвисеното проявление на националното достойнство на България дадоха министър-председателят Кирил Петков и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Петков рискува живота си, отивайки лично в Украйна. Василев категорично защити енергийното освобождение на България от Русия, дори с цената на крах в четворната коалиция.

От другата страна,  президентът Радев и вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова от БСП, за пореден път, застанаха против изпращането на оръжие за Киев, тъй като според тях така „войната се удължава“, както и че по този начин България може да се въвлече във войната.  И това бе най-тъжното събитие в този ден, защото показа  „позорната позиция“, както я определи вицепремиерът Асен Василев, до която може да изпадне един български офицер.

Шествието започна от сградата на президентството,  премина по булевард „Цар Освободител“ пред Народното събрание и Софийския университет и достигна до „Орлов мост“. Участниците носеха български и украински знамена, издигнаха и плакати „Пълно ембарго на кървавия руски газ“, „Радев-оставка! Нинова – оставка! Борисов- затвор“ и „Румен Радев = проруски сепаратист“.

Многохилядното шествие отново засвидетелства, че младите, просветени, знаещи и можещи българи избират свободата и правото да бъдат господари на съдбата и на живота си. Избират достойнството на България пред унизителното, имперско отношение на Русия, грубо демонстрирано от ръководителите на Руската държава и на Руската църква от поне век и половина насам. Избират да бъдем част от света, в който Човекът е най-висшата ценност, а не жертва на  налудничави, имперски амбиции за господство и безсмъртие.

Затова, днес е време да празнуваме истинското освобождение на България от Русия. Този път завинаги!