СамокоВест

Инициираните от „Продължаваме промяната“ преговори за управленска програма и правителство продължават. Целта е пълен управленски мандат!

Споделете ни в

Преговорите се излъчват на живо, което дава неограничена възможност на българските граждани да проследят целия преговорен процес.

Първият кръг от експертни срещи по инициатива на „Продължаваме промяната“ за изработване на управленска програма за бъдещо коалиционно правителство се проведе във вторник.

Стартът беше даден  сутринта с дискусия по темите „Икономика“ и „Енергетика“, а следобед разискванията продължиха за приоритетите в секторите „Правосъдие“ и „Транспорт“.

Още в първия ден на преговорите стана ясно, че целта е пълен управленски мандат.

В сектор „Енергетика“ една от точките, по които партиите се обединиха, е – ако има повишение на цените на електроенергията, да се разшири обхватът и размерът на съществуващата схема за енергийни помощи. Това трябва да стане факт още през януари. Другата точка, по която има съгласие, е за възможността да има изравнена сметка на годишна база и спиране на доставките след втора неплатена месечна сметка, а не след месец, както до сега.

В сектор „Правосъдие“ преговарящите се разбраха за реформа на прокуратурата и преосмисляне на фигурата на главния прокурор, премахване на специализирания съд и прокуратура и преструктуриране на антикорупционната комисия.

В раздел „Икономика“ бъдещите коалиционни партньори се съгласиха да отпаднат ограниченията в помощта за бизнеса, ако процентът на ваксинирани се увеличи.

Сред допирните точки в сектора бяха намаляването на административната тежест, преодоляването на последствията от кризата заради пандемията чрез ускоряване на ваксинацията по демократичен начин, използване на потенциала на индустриалните зони с функция на предприятия, които могат да докарат добавена стойност, обвързване на науката и бизнеса с ясни стимули за тази цел.

Преговорите в панел „Транспорт“ преминаха с акцент върху пътната безопасност. Разискванията между експерти на политическите формации по секторни политики, започнаха с минута мълчание в памет на жертвите от тежката катастрофа с автобус на магистрала „Струма“, отнела десетки човешки животи. Тежкият инцидент стана и причината участниците да поставят в основата на обсъжданията безопасността на движението по пътищата и нуждата от административни и законови промени в тази посока.

Преговорите продължават и днес. Поканени отново са представители и експерти на „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България”. Вторият ден е посветен на темите: здравеопазване, земеделие, които ще бъдат дискутирани между 10:00 ч. и 13:00 ч. и образование и електронно правителство, за които е отделено времето след 15:00 ч.

Преговорите се излъчват на живо, което дава неограничена възможност на българските граждани да проследят целия преговорен процес.