СамокоВест

Инж. Георгиев: От фирмата, подменяща водопровода на Легето, хвърлят камъни върху газопровода. Ще вдигнат града във въздуха!

Споделете ни в

На септемврийското заседание на Общински съвет – Самоков общинският съветник Петър Георгиев сигнализира за сериозни проблеми в работата на фирмата, наета да извърши подмяна на водопровода на Легето.

„Работници на фирмата на няколко пъти предизвикаха аварии на газопровода на „Комекес”. Хвърлят камъни по газовата тръба, ще вдигнат града във въздуха.” алармира той. Инж. Георгиев е и изпълнителен директор на дружеството за газификация. Съветник Георгиев отправи питане към кмета Владимир Георгиев относно ремонта, като уточни, че независимо от множеството сигнали за неуредици в дейността на фирмата, работата продължавала в същия дух.

„Неколкократно газоразпределителното дружество ”Комекес” сигнализира общинска администрация за съществени проблеми при работата на фирмата изпълнител „Парсек Груп”ЕООД. Правят се аварии на газопровод и поземлен кран и ред други неспазвания на техническите изисквания при ремонта на подземната инфраструктура. Въпреки подадените сигнали, работата продължава по същия начин. Вече близо месец ремонтните работи създават неудобства и на шофьорите. Част от газопроводната разпределителна тръба, захранваща над 300 домакинства и обществени сгради, е оставена открита, което създава предпоставки за нови аварии. Как е избрана фирмата изпълнител, какъв е обемът на работата и стойността на проекта, има ли гаранции за добро изпълнение, кой извършва надзора, кога се предвижда да завърши строителството”, допълни съветник Георгиев.

Припомняме, че ремонтът на водопровода предвижда подмяната на 226 метра тръби от главен колектор 2, както и 185 м отливен канал, като ремонтните дейности започват от крайната точка, която е бул. „България”, продължават по ул. „Захари Хаджигюров” и по ул. „Смирненски” до училище „Кирил и Методий”. Стойността на поръчката е 420 хил. лв.

В отговор кметът Владимир Георгиев посочи, че изпълнител е софийската фирма „Парсек Груп” от София. Средствата в размер на 421 333 лв. с ДДС са отпуснати от Министерство на финансите и уточни, че за осъществяването на проекта се чака вече 10 години, тъй като нямало финансиране.

„Община Самоков финансира актуализацията на работния проект, строителния и авторския надзор, стойността на сключения договор с „Парсек Груп” е за 419 хил.лв. Гаранцията по договора е 5% или 17 442лв., която е внесена преди сключването на договора. Неустойката при неизпълнение е 20% от общата стойност на договора, при забава на обекта 5%. Инвеститорски контрол се извършва от определен по заповед на кмета служител към общината. Строителният контрол е възложен на фирма „Техно Строй Инвест консулт” ЕООД, която е избрана след обществена поръчка. Срокът за изпълнение е 90 календарни дни от откриването на строителната площадка, което е станало на 2 юни. Предвиждаме обектът да бъде завършен в края на октомври, ако метрологичните условия позволяват. Уведомени сме за всички аварии по газопреносната мрежа, неколкократно са провеждани разговори с техническия ръководител на обекта за укрепване на съоръжението.”, поясни кметът Георгиев.

Инж. Петър Георгиев настоя, че в работата на фирмата има сериозни проблеми и даде пример:  „На място случайно мина специалист, който даде акъл на работниците как да свършат работата, а те го гонят и казват, че имали работа само с господин кмета“.

„Казват му ти си никой. Махай се от обекта и хвърлят камъни върху газовата тръбата. Ще вдигнат целия град във въздуха. Но след като кметът заявява, че всичко е наред, аз приключвам да коментирам.”, каза в заключение съветник  Георгиев.

Кметът го контрира, изтъквайки че в обществените поръчки няма процедура за избор на „кадърни“ и „некадърни фирми“.