СамокоВест

Инж. Петър Георгиев е предложен за почетен гражданин на град Самоков

Споделете ни в

Очаква се на заседанието си утре Общинският съвет да удостои инж. Петър Георгиев със званието почетен гражданин на град Самоков за изключителните му заслуги към община Самоков за развитието на стопанския и обществен живот. Предложението е внесено с докладна записка от кмета на общината Владимир Георгиев. То е подкрепено от членовете на Постоянната комисия по  “Образование, култура, младежки дейности и спорт”.

Петър Георгиев е общински съветник в няколко мандата със забележим принос за успехите в управлението на общината и за добрата работа на висшия управленски орган на местното самоуправление.

Инж. Георгиев е дългогодишен изпълнителен директор на „Самел 90“АД . Благодарение на мъдрото му ръководство „Самел 90“ е една от малкото,  сочени за успешни, работническо-мениджърски приватизации. Дружеството развива успешен бизнес и печели все повече доверие. Компанията произвежда широка гама от съвременни и търсени продуктови групи, като светодиодни осветителни тела и системи за управление, вътрешно и външно ЛЕД осветление, радиосмутители както с военно предназначение, така и за охрана срещу импровизирани взривни устройства и др. На 22 май 2018 година на територията на завода в Самоков официално бе открита фирма „Самарм“ – нова технологична линия за  производство и оборудване на бронирани бойни машини и автомобили, както  и частите за тях. Така, след повече от четвърт век прекъсване, България отново започна да произвежда бойни бронирани машини!

Петър Георгиев е известен и с активната си социална политика. Стана традиция „Самел 90“ АД-Самоков да радва своите бивши служители и работници с коледни и великденски бонуси.

Инж. Георгиев е свързан и с успешната, и все по-разрастваща се газификация на града. Безспорен е неговият принос и за развитието на спорта. Като президент на Баскетболен  клуб „Рилски спортист“, Георгиев успя да наложи името на Самоков като баскетболен град. Отборът при мъжете  е сред водещите в Националната баскетболна лига. Петър Георгиев е категоричен, че „Рилски” и Самоков имат запазено място и в баскетболната карта на Балканите. Но според инж. Георгиев най-големият успех е, че хиляди деца от Самоков спортуват, че са се научили какво е това баскетбол, променили са си мисленето и виждането за спорта и за живота,, и виждат, че е по-добре да спортуват, отколкото да обикалят по заведенията, да пушат и да взимат наркотици.

Инж. Петър Георгиев е отворен и към други инициативи, полезни за града и за неговите хора.

Почетен гражданин на Самоков е безспорно заслужено признание за цялостния принос на инж. Петър Георгиев за развитието на общината.