СамокоВест

Инж. Петър Георгиев: Българската спецпродукция пробива из цял свят, но не и в България

Споделете ни в

Инж. Петър Георгиев, съпредседател на сдружение „Българска отбранителна индустрия – акад. Стефан Воденичаров“ и изп. директор на „Самел-90“ в предаването „Бизнес старт“  с водещ Христо Николов

От 30 години българската отбранителна индустрия основно работи за чужди армии и за експорт, но нивата на изнесена продукция са спаднали значително заради липсата на държавна политика. Фирмите в сектора произвеждат уникални и конкурентоспособни изделия, но ако България иска да си върне и запази позициите си на световните пазари, трябва да се възстановят връзките между индустрията и държавата. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria инж. Георгиев.  В настоящата комбинация от кризи – коронавирус и високи цени на суровините и енергията – компаниите в сектора са оставени да се справят поединично. Бизнесът на специална отбранителна стока е предмет и се ръководи от държавите навсякъде по света – в САЩ, Франция, Великобритания – а при нас това отсъства, категоричен бе той. Технологичните възможности на нашата отбранителна индустрия не са малки и могат да станат още по-големи, ако я има връзката от миналото с Министерство на отбраната и Министерство на икономиката, допълни Петър Георгиев.

Шестнадесетте фирми в сектора разчитат единствено от износ през последните години, и въпреки че произвеждат на световно ниво, чужди фирми печелят процедурите за доставки за българската армия, каза Георгиев и даде за пример Полша, където местните производители са предпочитани, даже ако заявяват по-високи цени.

Имаме изделия, които нямат аналог в света – едни от най-добрите сме в света за изделия за радиосмущения и печелим търгове в съревнования с английски, германски и френски фирми… Президенти на големи държави се охраняват с изделия на нашата фирма, каза още изпълнителният директор на „Самел -90“

Освен в държави от НАТО, индустрията изнася предимно за Близкия и Далечния Изток и Африка, като през 2021 г. е произведена продукция за повече от 1 млрд. лева. В последните години компаниите се опитват да се възползват и от пробивите в областта на дроновете.

Директните контакти с крайните клиенти, на които индустрията разчита, са били особено затруднени по време на пандемията, уточни инж. Георгиев.

Нашият бизнес трудно се прави онлайн, каза той и добави, че през 2021 г, е имало само две световни изложения – в Абу Даби и Египет – на които българските фирми са имали добро представяне.

Ситуацията с поскъпването на суровините и тока е довела до временното затваряне на „Арсенал“ – Казанлък, като за момента няма информация дали други фирми ще последват този пример, посочи Георгиев. Продукцията на индустрията се оскъпява значително и става неконкурентна, защото макар да има компенсации от държавата, фирмите първо трябва да намерят средствата, за да покрият сметките си, добави той.

Нашите договори са извън България и са сключени преди една-две години, а ги изпълняваме при сегашната ситуация – никой краен клиент не е готов да промени цената, уточни инж. Петър Георгиев.