СамокоВест

Илиан Тодоров получи сертификат „Антикорупция“

Споделете ни в

Софийска област е първата в Европа въвела системата за борба с подкупването

Областна администрация на Софийска област получи потвърждение от немската фирма TUV NORD CERT GmbH на сертификат ISO 37001 – „Системи за управление за борба с подкупването“, въведен и работещ в администрацията през 2018 г. С въвеждането на сертификат „Антикорупция“, областна администрация на Софийска област стана първата в частния и публичен сектор  у нас, и първата в Европа администрация, въвела системата. С въвеждането на сертификат „Антикорупция“ в администрация на Софийска област се въведе политика и стратегия за борба с корупцията, осъществи се превенция на подкупването и корупционни практики. Води се активна борба с подкупването, изгради се култура, почтеност, прозрачност и откритост на държавните служители.

Сертификатът за потвърждение беше връчен на областния управител Илиан Тодоров от Удо Кубиц – вицепрезидент на TUV NORD CERT GmbH. На церемонията присъстваха Борис Ячев – народен представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и председател на Комисията на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, Стоян Йотов – управител на TUV NORD – България, Данчо Данчев – представител на TUV NORD – България.

При получаването на сертификата Тодоров, заяви, че се радва, че областна администрация на Софийска област е единствената администрация, получила такъв документ. „Надявам се нашите колеги да тръгнат по нашия път“, пожела той.

Удо Кубиц заяви, че това е нов стандарт и изискания на световно ниво, с които се дава добра възможност  да се бори подкупването. По думите му е важно все повече структури да въвеждат такъв сертификат, за да се предотвратят корупционните практики и рискове. „Трябва да ви поздравя, че сте първата в България и Европа администрация, внедрила тази система. Потвърдихте, че спазвате този сертификат“, добави той.

Борис Ячев заяви, че корупцията  като обществено явление е неприемлива, както  у нас, така и в света. Той отбеляза, че за съжаление тя не може да се пребори само със законови инициативи, а трябва да има и обществена нетърпимост към корупционните практики в местната администрация, за да може да се пребори. „Поздравявам служителите и г-н Тодоров като първият висш държавен чиновник, който получава такъв сертификат“, завърши той и също пожела и други държавни администрации да получат сертификат „Антикорупция“.

В заключение Тодоров благодари на главния секретар и служителите на администрацията и пожела областта да продължава да бъде за пример в борбата с подкупването.