СамокоВест

Изложба Познатият-непознат Петър Боев и в София

Споделете ни в

Изложбата Петър Боев (1912-2004 г.) – Познатият-непознат, ще бъде показана и в София. Откриването е на 08.02.2022 г. (вторник) от 17:30 ч. в изложбената зала на ДА „Архиви“ на ул. „Московска“ №5.

Петър Константинов Боев е офицерски син, фотограф, писател, журналист. Човек с обществена дейност надхвърляща половин век и автор на единствената история на българската фотография в два тома. Петър Боев е роден в София, но голяма част от детството си прекарва в родния град на своята майка – Самоков. Той е познат повече като историк на българската фотография, а не толкова в житейски план и като фотограф.

Зрителите ще могат да видят непоказвани снимки от семейните албуми, негови картини, рисунки, лични вещи, документи. Петър Боев е силно свързан със столичния град, където е роден и прекарва по-голямата част от живота си в София. Боев описва стара София, богатият фотографски живот който кипи там, както преди 1944 г., така и след това.

Недалеч от залата на архивите се намира мястото където е била ДП „Българска фотография“ – Боев работи там активно и е един от създателите на Държавния фотоархив. Посетителите ще могат да видят и оригинални видео материали, свързани с живота на Петър Боев.

Куратор на изложбата е Силвио Томов (уредник нова история в Исторически музей-Самоков), а тя се реализира съвместно от три институции: Градски исторически музей-Самоков, Държавна агенция „Архиви“ и Български фотоклуб (основан 1920 г.).