СамокоВест

Изложбата 130 години Слави Генев отваря врати на 18 август в Художествената галерия-Самоков

Споделете ни в

Едно от големите имена в българската живопис е художникът Слави Генев. Макар и не роден в Самоков, той е свързан с града на зографите със сърцето си, с творчеството си, с потомците си. Творбите му „оживяват и освежават този малък и романтичен град – някога столица на българската живопис – най-пълно, най-истински, автентично и вярно“, пише Стефан Митов.

Слави Генев е роден на 14 февруари 1893 г. в Марица (днес Симеоновград), Хасковско. През 1918 г. завършва Мюнхенската художествена академия в класа на проф. Анжело Янк. След завръщането си в България работи като учител в Първа мъжка гимназия в София. От 1921 г. е сътрудник във вестниците „Червен смях“ и „Българан“ заедно с Христо Смирненски и Христо Ясенов. През 1923 г. завършва живопис в Художествената академия в София, където негови преподаватели са проф. Цено Тодоров, проф. Стефан Иванов и проф. Иван Ангелов. Слави Генев продължава обучението си в Академия „Гран Шомиер“ в Париж при проф. Карта Вучо и я завършва през 1927 г. От 1929 г. до 1931 г. е художник в Народния театър, а след това до 1948 г. е учител в Самоковската гимназия.

Той е един от основателите на Историческия музей в Самоков, а в периода 1948 – 1958 г. е негов директор.

Картините на Слави Генев са Памет за стария Самоков. Пейзажите му излъчват светлина, цвят и живот. Богатството на цветовете, играта на светлината, слънчевият, топъл колорит са радост за очите и ласка за душата на всеки любител на художествената живопис.

Творби на Слави Генев могат да бъдат намерени в Националната художествена галерия в София, както и в галерии и лични колекции по света. Освен като живописец, той се изявява и като карикатурист. Участва в различни изложби заедно с други изтъкнати художници като Александър Божинов, Илия Бежков, Никола Тусузов, Кирил Буюклийски.

Творческата му диря продължават синът Гено Генев и внукът Радослав Генев.

Някои от най-красивите картини на Слави Генев са включени в експозицията по повод 130 години от рождението му.

Изложбата ще бъде открита на 18.08.2023 г. (петък) от 17:30 часа в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“-Самоков.