СамокоВест

Изложбата „Щампарското дело в Самоков – традиция и съвременност“ е представена в градската художествена галерия Проф. Васил Захариев

Споделете ни в

Изложбата „Щампарското дело в Самоков – традиция и съвременност“ може да се види и в градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев”. Експозицията включва творби от богатата колекция на Графична база Самоков, основана през 1973 г. по инициатива на Съюза на българските художници. През месец октомври тя бе експонирана в Галерия „Мисията“ към МВнР в София. Изложбата обединява шестима български графици от три поколения. Най-младото поколение е представено от талантливия самоковски художник от известната арт фамилия Геневи – Радослав. Представители на средното поколение са  Васил Колев, Емануела Ковач, Онник Каранфилян и Людмил Георгиев. А поколението, оформено още в последните десетилетия на ХХ век се представя от Милко Божков от Варненската група художници от легендарната фабрика „Вулкан“. Директорът на Исторически музей – Самоков Веселин Хаджиангелов запозна самоковската публика с експозицията. Куратор на изложбата е проф. Аксиния Джурова.

В артистичната обстановка на  Щампарското дело в Самоков – традиция и съвременност бяха връчени почетните знаци на удостоените с решение на Общински съвет-Самоков културни дейци по повод Деня на народните будители.

С почетен знак „Златен“ бе удостоен Гено Генев. Син на големия художник Слави Генев, Гено от малък се интересува от живопис и графика. Той работи в Графична база – Самоков от създаването ѝ до пенсионирането си през 2010 г. и е нейната жива история.

Почетен знак „Златен” получи и Вокално-инструментален състав „Лунни лъчи” към Читалище-паметник „Отец Паисий-1859”.  Музикантите от състава вече 20 години са любимци както на самоковската публика, така и на хората в много други градове от страната, където съставът участва на различни фестивали и задължително печели първите награди.

Почетен знак „Сребърен“  получиха трима изявени дейци на Читалище-паметник „Отец Паисий. Музикантът Димчо Тосков, който през 2002 г. създава състава „Лунни лъчи” и е негов ръководител до 2009 г. Сребърно отличие получи и другият ръководител на състава Цветан Ангелов. И под негово ръководство групата печели много и ценни награди. Почетен знак „Сребърен“ бе връчен и на Надя Миткова – дългогодишен участник в хорове и вокални групи към читалището, член на настоятелството.

Почетен знак „Сребърен“ бе връчен на Спаска Костова, дългогодишен секретар на читалище „Христо Ботев-1928” – с. Говедарци. По нейната инициатива е изпратена кандидатурата на читалището в Националната система „Живи човешки съкровища – България ” и се класира на първо място на областно ниво. Тя е инициатор и за създаването на фолклорен фестивал „Дар от природата”.

С почетен знак „Сребърен” бе удостоен Васил Софин. Той е автор е на общо единадесет книги. Подготвя за печат нова книга с разкази. Има запомнящи се публикации в пресата. Известен е и със своите фотографии, запечатали красиви места и забележителности от Самоков и региона.