СамокоВест

Изложбата „Преродена“ на Илияна Дамянова – живата връзка между майсторката на плъсти и Майстора на живописта

Споделете ни в

В Общинска библиотека Самоков бе открита изложбата „Преродена“ на Илияна Дамянова. Експозицията представиха Албена Ихтиманска – главен библиотекар и Танер Мерт, известен на любителите на изобразителното изкуство, както със самостоятелните си изложби, така и като организатор и участник във „Фестивал на картината“-Самоков.  

Илияна работи с плъстена вълна по метода сухо плъстене, познат и като иглонабиване. Изработването на изделия от нетъкан текстил „плъсти“ е традиционен български занаят, чийто корени могат да бъдат открити в далечното минало. Плъстените изделия дават големи възможности за творчество. Докато при тъканите от предени влакна се съобразяват посоките на нишките, при плъстите това не е необходимо. Предварително обагрените вълнени пластове могат да се разполагат във всички посоки, като цветовете се припокриват или преливат един в друг. Ясно очертани детайли могат да се комбинират с абстрактни петна. С цветни парчета вълна може и да се „рисува“.

В изложбата „Преродена“ авторката е включила и творби по картини на любимия си художник Владимир Димитров – Майстора. Изумителна е разликата в играта на светлината. Докато боите я отразяват и разпръскват, вълната я обгръща и приютява, което прави въздействието на багрите много различно. Едното е по-ярко, другото е по-топло.

Изложбата разкрива връзката между таланта на българката да пресътворява света около себе си в красиви изделия от плъстена вълна и живописните платна на Майстора. Както казва самата Илияна, това е нейният начин да изразява себе си, да запази духа на миналото време и да създаде мост между поколенията.

Експозицията ще остане в Общинска библиотека-Самоков до 24 април.