СамокоВест

Извънредното положение изправи пред колапс таксиметровите фирми в Самоков

Споделете ни в

От бранша искат компенсации за авансово платения от тях данък за упражняване на дейността

Масови фалити застрашават таксиметровите фирми в Самоков заради извънредното положение. От началото му клиенти за таксита почти няма.  Работата на фирмите е сведена почти до нула. Шофьорите не излизат по улиците, тъй като няма хора. По преценка на бранша, от нормално работещите 20 коли в Самоков, в момента излизат не повече от 5. „За 24 часа имаме не повече от една заявка. Такава криза в бранша никога не е имало.“, уточнява един от все още работещите водачи на таксита.

„В тъмната част на денонощието няма никаква работа. Заведенията не работят – няма клиенти. И през деня голяма част от обектите не работят. Работещите в банките, хранителните магазини и други обекти, които са потенциални клиенти не търсят услугите ни, тъй като градът е малък.“, допълва друг и подчертава, че след април не вижда кой ще оцелее.

От организацията искат компенсации за авансово платения от тях данък за упражняване на дейността.

„Ние трябва да поддържаме колите си, да платим патентния данък за упражняване на таксиметровата дейност към общината, А трябва да плащаме и осигуровки всеки месец. Положението е повече от трагично. Нека органите на реда и Началникът на транспорта към общинска администрация да упражнят контрол върху коли, които упражняват дейност като нерегламентиран таксиметров транспорт на територията на общината”, изтъкват таксиметровите шофьори