СамокоВест

Зографчетата на Маргарита Кьосева рисуваха върху вода в двора на Сарафската къща

Споделете ни в

Школа „Зографче“ с ръководител Маргарита Кьосева, съвместно със Сарафска къща-Самоков, организира 4-дневен маратон с демонстрации на различни техники за рисуване.

Зографчетата завършиха творческото си лято с рисунки върху вода. Младите творци бяха запленени от магията на тази древна техника.   Ебру или на японски Суминагаши  е техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа.

Как се случва вълшебството? В плитък съд с вода със сгъстена консистенция художникът накапва специални бои с върха на четка. После с дървена пръчица изтегля боите в различни форми – нужен е усет, точна ръка и богато въображение и пак никога не се знае как точно ще изглежда картината. Следва най-магическата част – върху повърхността на водата се поставя лист хартия, изчаква се малко, след което листът се изтегля внимателно и… рисунката се е озовала върху него.

Ебру позволява широк размах на въображението – от абстрактни, но изящни цветови комбинации, до цветя, животни, хора и предмети. Отначало тази техника се използвала за рисуване само върху хартия. Била прилагана предимно за декориране на листовете, които са служели за официална кореспонденция, за украса на страници и корици от Корана или на поетични стихосбирки. Последствие като повърхности за отпечатване започнали да се използват платове и други основи.

Маргарита Кьосева изтъква уникалността на всяка една от творбите. Рисунката никога не може да бъде повторена. Отпечатана върху хартия може да се използва за луксозни книги, за луксозни пликове. Може да послужи дори за  фон на картина, каквато бе идеята на малките  художници от школа  „Зографче“, поставили си за цел да съберат в един голям натюрморт щедрите дарове на лятото.