СамокоВест

За три пъти по-високи сметки за улично осветление алармира кметът Георгиев пред финансовия министър

Споделете ни в

Кметът Владимир Георгиев взе участие в онлайн заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. На заседанието присъства и министърът на финансите Асен Василев. Основни акценти бяха свързани с подготовката на бюджет 2022. Членовете на Управителния съвет представиха на вицепремиера Василев проблемите, пред които са изправени общините във връзка с повишаване цените на горивата и ел. енергията. Много сериозен е проблемът със завишените сметки за отопление и електричество. За Община Самоков разликата в сметките за потребление на електрическа енергия за уличното осветление от декември 2020 и същия месец на 2021 г. е повишение с 300 %. Същото се случва с абсолютно всички сметки за електричество и на административни сгради, културни институции, социални заведения, детски градини. Сериозен ръст в декемврийските сметки има и при отоплението, като сметките за газ само за детските градини за декември се е удвоило спрямо същия период на 2020 г. Ето защо на срещата бе поставен въпроса за възможностите за подпомагане на общините, като предложенията на НСОРБ са да се освободят от заплащане/възстановяване на платените от общините акциз и ДДС за електроенергия и горива за отопление. Другото предложение е да се направи централизирано възлагане на доставките на електроенергия за общините чрез Централния орган за поръчки на общините в НСОРБ и/или създаване на дружество (публично предприятие) – доставчик на електроенергия за общините.

Кметът Георгиев докладва за това, че се очертават сериозни проблеми с реализирането на започнали или предстоящи за започване строителни обекти, заради ръста на строителните материали, забавени доставки и ръст на енергоносителите, като предложението на НСОРБ е да се анексират договорите. В противен случай се очертава дефицит от около 40%.

От НСОРБ разчитат в бюджет 2022 г. да се вземат предвид поставените от тях проблеми, за да се обезпечи дейността и функциите на общините. Управителния съвет активно работи за сондиране на мнения сред всички общини, които след това обобщава и на база обобщенията изготвя предложения до централната власт.