СамокоВест

За засилен контрол на мерките призова шефът на РЗИ-София област, след като болен зарази 8 души с коронавирус в самоковската Болница

Споделете ни в

На проведения в понеделник брифинг на Общинския кризисен щаб намериха отговор много от поставените въпроси в публикацията ни „Кой и защо допусна болен със симптоми за Ковид-19 да зарази осем души в Болницата в Самоков“. Не стана ясно, обаче, допустимо ли е лекар, който е бил контактен с болния и чиито резултати последствие също са положителни, да взема пробите на останалия персонал на лечебното заведение. Отговаря ли подобен метод на работа на утвърдените практики?

На брифинга присъстваха началникът на РЗИ София – област д-р Александър Златанов, д-р Божидара Кайрякова – директор Дирекция „Надзор на заразните заболявания” към РЗИ, зам. – областният управител Николай Николов, кметът Владимир Георгиев, д-р Красимира Ковачка, зам. – кметовете, началникът на РУП Самоков, представители на общинска администрация.

Целта на срещата, в посочения разширен състав, бе да се постигнат по-добри резултати в координацията  между институциите, тъй като при обсъждането стана ясно, че липсва съгласуваност между тях.  На срещата бяха предложени някои конкретни мерки, за да не се допусне разрастване на пандемията на територията на Община Самоков.

Д-р Златанов анализира случая с постъпилия в неделя (31 май) пациент от Долна Баня във вътрешно отделение на болницата в Самоков, диагностициран след 3 дни с положителен тест за коронавирус. След тестване на персонала и пациентите в отделението стана ясно, че сред заразените са 5 пациенти, лекар и 2 медицински сестри. Броят на заразените нарасна на 12, сред които и две деца на 2 и 5-годишна възраст, след като тяхна близка е била контактна с пациент на вътрешно отделение.

Д-р Златанов направи ретроспекция на случилото се от сряда (3 юни) до момента. Шефът на РЗИ София-област посочи, че от Инспекцията са пристигнали на място и още същия ден е направен оглед на болницата, дезинфекция и поставяне на карантина на Вътрешно отделение. Спрян е приемът на пациенти. Предприети са бързи действия за тестване на персонала, пациентите и техните контактни лица.

От направените тестове на останалия медицински и помощен персонал няма други доказани заразени. След карантината и извършената дезинфекция Вътрешно отделение ще започне работа с чист персонал и спазвайки всички противоепидемични мерки. Задължително е носенето на лични предпазни средства и строга дезинфекция от страна на целия персонал. Като задължителна мярка д-р Златанов акцентира за отговорници и ежедневен инструктаж на персонала в отделенията, както и да се ограничи приемът. Важно е да не се смесват потоците и след всеки пациент да се извършва дезинфекция, смяна на ръкавици. При съмнения да се правят незабавно PCR тестове. Да се забрани всякакъв достъп на външни лица. Много внимание да се отдели на Родилното отделение.

В Поликлиниката да се създаде ред, при който да се избегне струпване на повече от двама пациенти пред кабинетите и хора, които не са свързани с лечебния процес, да не я посещават. Да се направи строга дезинфекция.

Дезинфекция да се извърши и на пазара, автогарата и близките търговски обекти,  на автобусите, в предприятията, площада, сградата на общината. Навсякъде където има по-голям поток от хора. На всички обществени места да се носят лични предпазни средства, а служителите на Полицията стриктно да следят за спазване на карантините.

Да има отговорници, които ежедневно да следят служителите от социалния патронаж, социалните домове, домовете за възрастни хора и детските градини. При възникнал проблем незабавно да сигнализират.

Относно детските градини бе посочено, че от събота ДГ „Детелина” е под карантина. В понеделник (8 юни) са направени 100  PCR тестове на контактни деца, родители и персонал. Прави се пълна дезинфекция, чакат се резултатите. Много от детските градини нямат възможност за отделни входове за всяка група, там трябва да се спазват много стриктно всички предписания включващи сутрешен филтър, максимално ограничаване на група от група. По този начин, в случай на заразяване, може да се изолира само дадена група, а останалите да продължат работа. Задължителна е дезинфекцията на общите помещения. Директорите да наблюдават персонала, да работят всички с лични предпазни средства, да не се струпват на едно място при хранене, преобличане и в процеса на работа.

Д-р Ковачка подчерта, че целият болничен персонал, във всички отделения, е тестван и е отрицателен. В рамките на вчерашния ден са направени и изпратени общо 84 PCR теста.

Кметът Владимир Георгиев заяви, че от обявяването на извънредно положение в страната, Община Самоков, съгласно правомощията си съблюдава спазването на всички противоепидемични мерки. Организиран е пропускателен режим в сграда на общинска администрация, който е действащ и до момента. Прави се периодична дезинфекция на обществените сгради, обществените пространства. Измиват се улиците в града. Отговорността, която е поело общинското ръководство още от началото на обявяването на извънредно положение не е отслабвала.

В края на брифинга бе обявено, че ще започне тестване в града на целеви групи и ще се предприемат действия за бързо овладяване на констатирани положителни случаи и огнища.