СамокоВест

Започва новата учебна година. Уличните маркировки в кв. Самоково си остават празни обещания!

Споделете ни в

Сайтът ни многократно е алармирал за опасните улици в квартал „Самоково“. Те представляват огромен риск най-вече за децата. Няма пътни маркировки, не се контролира скоростта на движение, някои от тях въобще не са пригодени за изключително натоварения трафик в двете посоки.

За съжаление сигналите ни си остават глас в пустиня!

Види се и тази година безопасността на учениците ще се изрази в няколко патрулки пред школата в първия учебен ден.

За пореден път питаме кмета „Кога ще бъде поставена ефективна и надеждна маркировка по основните улици в кв. „Самоково“ , в който живее почти половината от населението в града. А всички деца от квартала са принудени да ги пресичат на късмет почти 300 дни в годината, на отиване и връщане от училище.

Питаме кмета: След като грижата за безопасността, здравето  и живота на децата не Ви е приоритет, какви са Вашите приоритети?

– Джаз – фестивала в Боровец, за който пръснахте 100 000 лв. от джоба на самоковските данъкоплатци, половината от които живущи в кв. „Самоково“?  

– Една седмица джумбурета за празника на града на почти същата цена, с които минахме и карнавала в Рио де Жанейро. И ако в Рио гражданите и бизнесът печелят от милионите туристи, то за самоковци подобна облага от джаз-феста в Боровец и празника на Самоков не се забелязва?

-Курбаните в града, по села и по паланки в общината?

Това ли са приоритетите Ви?

Припомняме, че на 16 ноември 2020 г. от Общинска администрация-Самоков се похвалиха: „Приключи цялостното асфалтиране на двете части на улица Преспа – от „Самел 90″ до ул.“ Вардар“ и от ул. „Вардар“ до кръстовището на болницата. Маркировката в първия участък бе поставена преди около две седмици, а на втория – миналата седмица. Остава, като част от предвидените дейности да се маркират паркингите и да се завършат тротоарите.“

В средата на месец юни 2021 г. от Общинска администрация обявиха: „Готов е и одобрен Генералния план за организацията на движението в Самоковска община. Според него, на кръстовището на ул. „Македония” с ул. „Рилска малина” се предвижда изграждане на светофарна уредба. Чрез плана се посочва цялостната организация и маршрути на движението в Общината. В него влизат всички улици в регулацията на населените места, както и велоалеите. Съществен аспект в плана е поставянето на т. нар „легнали полицаи. Неравностите по платното за движение, които целят намаляване на скоростта, се предвижда да бъдат поставени при всички училища и детски градини, чийто входове са на натоварени откъм автомобили улици, както и на невралгични участъци, където се развива висока скорост. Предвижда се „легнали полицаи” да се поставят на пешеходната пътека на бул. „Искър” срещу механа „При Соте”, на ул. „Христо Ботев” при кръстовището ѝ с ул. „Смирненски”, на ул. „Преспа” срещу магазин ЦБА, две на ул. „Отец Паисий” на кръстовищата с „Македония” и с „Иван Йончев” – срещу Гимназията по туризъм и на ул. „Ястребец” – срещу Техникума.“

Две години по-късно по улица „Преспа“ нищо подобно не се случва. А по всяка вероятност, такава е съдбата и на останалите улици, включени в Генералния план за организация на  движението в самоковска община.

Генерален план за организация на движението – какви гръмки обещания. А резултат – нулев!