СамокоВест

Запалени гуми и боклуци в старото сметище обгазиха Самоков – град с претенции за туристически център!

Споделете ни в


Кълба черен дим обгазиха близките до старото сметище квартали на Самоков. Горяха гуми и боклуци. На място пристигнаха екипи на Противопожарна защита и на Районното управление на МВР. Първоначално пламъците бяха гасени с вода, за да се снижи температурата. Горящите участъци се запръстяваха. Причината за пожара се изяснява, но според служителите, участвали в гасенето на място, запалването е умишлено.

Проблемът с рекултивирането на старото сметище се влачи от години без решение.

В началото на месец февруари 2019 година btv новините излъчи репортаж за незаконното сметище. В репортажа се посочва, че тоновете боклуци лежат на 12 км. от луксозните хотели на Боровец и само на 2 км. от центъра на Самоков. Етернит, стари гуми и битови отпадъци са само част от боклука, който се намира там от години. Голяма част от боклуците попадат в канали, които се вливат директно в река Искър алармираха още от телевизията. Тогава кметът Владимир Георгиев се ангажира, че най-вероятно ще се сложи охрана, за да се контролира изхвърлянето на отпадъци.

Една година по-късно проблемите с незаконното сметище са още по-големи. Опасни отпадъци, запалени гуми, облаци черен дим и отровни потоци към река Искър. Такава е екологичната обстановка в Самоков – град с претенции за туристически център!