СамокоВест

Запазват миналогодишния размер на такса смет. Дискриминацията към живеещите в III и IV градска зона, и в селата – продължава!

Споделете ни в

На днешното си заседание Общински съвет-Самоков определи размера на такса битови отпадъци за населените места на територията на община Самоков през 2021г. С решението си общинарите запазиха размера на такса смет от тази година.

За имоти на физически лица и жилищни имоти на юридически лица в първа зона в гр. Самоков – 2.3 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот; за имоти във втора зона на града – 2,8 на хиляда; за имоти в трета и четвърта зона – 3,7 на хиляда, за селата – 6 на хиляда.

Прави впечатление драстичната разлика в размера на такса смет за имотите от III и IV зона на гр. Самоков, и тези в селата спрямо имотите в първа зона на града.

Мотивите на кмета Владимир Георгиев, като вносител на предложението са, че в тези райони на града и в селата данъчните оценки на имотите са ниски. Но и през ум не му минава на първия ни администратор и на останалите ни избраници да си зададат въпроса

ЗАЩО Е ТАКА?

В посочените две зони се намират най-големите квартали на града – „Самоково“ и „Възраждане“, където живеят повече от половината от жителите му. Жилищните имоти в тях  са почти изцяло панелно строителство. Тоест, освен отдалечеността от центъра на града, жителите им търпят още редица тежести. Имотите са непривлекателни и продажните им цени са ниски по ред причини. На първо място – изградени са от най-непригодния за живот строителен материал –бетонни панели. Панелните сгради имат срок на живота 50 г. и голяма част от тях вече достигат тази възраст. Известно е, че при това строителство слабото звено са връзките между отделните елементи. За да се удължи живота им трябва да се направи реновация, саниране и укрепване на този сграден фонд. Но при така нареченото „саниране“ на част от панелните сгради в Самоков всъщност бе направена единствено топлинна изолация с цел  енергийна ефективност, така че животът им си остава крайно ограничен и с времето ще стават все по-непродаваеми.

Живеещите в селата, освен че са отдалечени от административния център на общината, ежедневно се сблъскват с проблеми в транспорта, който става все по-разреден и все по-несигурен. В много от населените места на Община Самоков все още липсва ВиК инфраструктура и имат сериозни проблеми с водоснабдяването. Съществен дял от проблемите им заема и състоянието на пътищата.

Задължаването на живеещите в III и IV градска зона с близо 2 пъти по-висока такса смет, а на живеещите в селата с близо 3 пъти спрямо тези от централна градска част, е ярко изразена дискриминация към жителите на Гетата в гр. Самоков и на селата от общината.

Очакваме кметът Владимир Георгиев и общинските съветници да преосмислят абсолютно необоснованото натоварване на по-голямата част от жителите на общината с драстично по-висока такса смет и да постановят справедливо решение.