СамокоВест

Занимания по емоционална интелигентност ще се проведат в Самоков. „Сили имам да се боря“ осигурява безплатно участие на онкоболни и децата им

Споделете ни в


Академия за емоционална интелигентност ще проведе серия занимания по емоционална интелигентност с възрастни и деца от Самоков. Инициативата е на сдружение „Сили имам да се боря“. Заниманията ще се проведат на 17 март (неделя) в хотел „Арена“.

Акцентът при децата е поставен върху интензивна работа с емоциите; развиване на компетентност за разпознаване и назоваване на емоциите; стратегии за изразяване на чувствата; адекватност на поведението спрямо вътрешните усещания. Програмата е ориентирана към деца от 4 до 10-годишна възраст. Заниманията ще се проведат в няколко модула.

МОДУЛ: ДИАГНОСТИКА НА ЕМОЦИОНАЛНИЯ СВЯТ НА ДЕЦАТА

Чрез игри, тест-рисунки и други проективни методики, психологът прави диагностика на детското възприятие за „Аз-а“ на детето и начина по който възприема околната си среда. Децата доказано изразяват вътрешния си свят и всичко премълчано и неосъзнато излиза наяве. Тези методики са изключително приятни за детето и то успява с лекота да изкара на повърхността вътрешните си конфликти, въпреки, че са неосъзнати, както и темите, за които не намира думите и съзнанието да обясни. Това е изключително важно за психическото и физическото здраве на всяко дете!

МОДУЛ: ТРАНСФОРМИРАНЕ НА НЕГАТИВНИТЕ ЕМОЦИИ В ПОЛОЖИТЕЛНИ

Всеки родител наблюдава поведението и реакциите на детето си в ежедневнието и се стреми да стимулира положителните емоции и нагласи, както и да ограничава негативното възприятие, емоции и действия. Въпреки това, понякога има неща, които безпокоят вашето дете и не може да се справи с дадена негативна емоция. Този модул е специално разработен за дечица, които не успяват да преработят негативните емоции.

МОДУЛ: РАБОТА С ДЕТСКИТЕ СТРАХОВЕ

Най-популярната причина за детските страхове е богатата фантазия на малчуганите. Точно затова най-често страховете се появяват между 4 и 6 години, когато развитието на въображението и емоциите рязко се ускоряват. В този период се появяват – страхът да останеш сам, страхът от тъмното, от затворени пространства. Най-болезнената преходна възраст за възникването на страховете при децата е тази между 6 и 8 години, когато детето за първи път осъзнава страхът от смъртта и други подобни: страхът да се изгубиш, да бъдеш изяден от мечка или вълк и друг страховит персонаж, страхът да се заразиш и разболееш, страхът от височините.Фантазмът и въображението при децата играят голяма роля при разгръщането на определен страх или фобия! В този тематичен модул са включени занимания, които помагат на детето да снеме тревожността, около своите страхове.

В контролирана среда от детски психолог, ще се отработят техники за справяне със страховете в съзнанието им.

Заниманията ще се проведат в интервала от 10,30 до 18,30 часа. Таксата за участие е 10 лв. За деца на онкоболни жени – безплатно.

За записвания: 0878/268012 или siliimam@abv.bg

Паралелно със занятията за децата ще се проведат лекции за възрастни на теми “Емоции и здраве” и “Емоционална интелигентност”. 

Лекцията „Емоции и здраве” акцентира върху често допусканата грешка да пренебрегваме своите емоции. Тогава тялото реагира с болка или болест. В тази лекция ще научите как емоциите влияят на човешкото здраве, защо се разболяваме, как неотработените емоции се трансформират в болести и как да ги предотвратим.

Втората лекция е фокусиране върху емоционалната интелигентност. Всеки ден, водени от нашите емоции, реагираме, преживяваме, правим избори. Всяко нещо се отразява на здравето и качеството на живот. Пътят за справяне със себе си е процес на развитие през дълбоко себепознание и осъзнатост. Вместо това третираме  душевната си проблематичност с фармацевтика – антидепресанти и транквиланти, които не разрешават проблемите. С развитието на емоционална интелигентност, може да се постигне осъзнатост, по-здрав и по-щастлив живот.

Таксите за участие са съответно

За лекция 1 – 15 лв.

За лекция 2 – 25 лв.

Целодневно участие – 30 лв.

Участие за двама целодневно – 50 лв.

Достъпът за хора с онкологични заболявания е безплатен

За записвания: 0878/268012 или siliimam@abv.bg

Всички събрани средства ще бъдат дарени на жени с рак на гърдата, които имат нужда от средства за лечение.