СамокоВест

Жителите на кв. „Самоково“ питат кмета: Кога ще маркират пешеходни пътеки по ул. „Преспа“. След тежък инцидент?

Споделете ни в

На 16 ноември 2020 г. от Общинска администрация-Самоков се похвалиха: „Приключи цялостното асфалтиране на двете част на улицата – от „Самел 90″ до ул.“ Вардар“ и от ул. „Вардар“ до кръстовището на болницата. Маркировката в първия участък бе поставена преди около две седмици, а на втория – миналата седмица. Остава, като част от предвидените дейности да се маркират паркингите и да се завършат тротоарите. С приключването на ул. „Преспа“ завършва проектът, финансиран по Програма за развитие на селските райони, по който бяха ремонтирани тротоарите и уличните платна на улиците „Христо Ботев“, „Хр. Смирненски“ и „Мусала““

Информацията бе публикувана на фейсбук страницата на Общината.

Реално, обаче, почти по цялото протежение на ул. „Преспа“ не са маркирани пешеходни пътеки тип „Зебра“. Единствено в района на болницата, в близост до светофарите на кръстовището, са маркирани две пешеходни пътеки.

Улица „Преспа“ е една от най-натоварените пътни артерии в града. Минава през най-гъсто населения квартал – „Самоково“. Дължината ѝ от кръстовището на болницата до ул. „Вардар“ е поне няколко километра. В този отрязък влиза и кръговото при общинския блок, където също липсва маркировка на пешеходни пътеки. След ул. „Вардар“ продължава до „Самел 90“, което е още няколко километра. По цялото това протежение движението на пешеходците не е регулирано по никакъв начин. В резултат пресичането на пътното платно  е хаотично и своеволно – по системата кой където свари. Това е безспорна предпоставка за възникване на произшествия с непредвидими последици. При пътен инцидент с пешеходец, поради липса на регулация, фактически никой няма да носи отговорност.

Близо половината граждани на Самоков, които живеят в кв. „Самоково“, питат кмета на общината Владимир Георгиев: Къде и как да пресичат ул. „Преспа“. Всеки път да отиват до Болницата, за да преминат по една от единствените две пешеходни пътеки „Зебра“ или да рискуват здравето и живота си?