СамокоВест

Жандармерия, полиция и прокуратура в борба с битовата престъпност в Самоков – 20 задържани

Споделете ни в

Главният прокурор: Борбата с битовата престъпност е приоритет, трябва да си взаимодействаме и на местно ниво

Полицейските действия започнаха в 6 часа тази сутрин. Участваха служители на ОДМВР-София, РУП Самоков, Дирекция „Жандармерия“, под ръководството на Районна прокуратура Самоков и Софийска окръжна прокуратура.

До 16 часа са проверени 961 лица и 610 МПС. Проверени са  37 лица от криминалния контингент. За срок до 24 часа са задържани 20 души. Съставени са 43 акта и 89 фиша. Съставени са три досъдебни производства, две от тях – за държане на наркотични вещества, открити при проверки на частни адреси и едно – за причинена смърт на кучета. В магазин са установени 96 артикула /дрехи/ с логото на защитени търговски марки, без разрешение от правопритежателя. Случаят е докладван на патентното ведомство за вземане на отношение.

В рамките на операцията в Самоков пристигнаха главният прокурор и главният секретар на МВР, които проведоха работна среща с директора на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов, окръжния прокурор на София Наталия Николова, районния прокурор на Самоков Ваня Панева, зам. кмета на Община Самоков Сия Шехтанова и председателя на Общинския съвет.

На срещата бе отчетено доброто взаимодействие между полицията, прокуратурата и местната власт, постигнатите положителни резултати по отношение изграденото видео наблюдение, противодействието на кражбите на ток, на незаконния добив на дървесина, както и опазването на добрия обществен ред на територията на цялата община, включително и в курорта Боровец.

Главният прокурор акцентира върху добрата комуникация с изпълнителната власт по места като условие за постигане на ефективност в борбата с битовата престъпност, като посочи, че спазването на закона е приоритет и политика на държавата, в частност на прокуратурата.