СамокоВест

Жандармерия нахлу в ТЕЦ-овете на Ковачки. Според ДАНС те са заплаха за националната сигурност

Споделете ни в


Жандармерия, екоинспектори и общински служители са започнали проверки в 4 ТЕЦ-а, свързани с бизнесмена Христо Ковачки. Проверяват се топлофикациите в Перник и Сливен, както и ТЕЦ-овете Бобов дол и Брикел. По-рано вчера главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на екоминистъра Нено Димов да извърши незабавна проверка за изгаряне на битови отпадъци от топлофикационните дружества, съобщи пресцентърът на държавното обвинение. Поводът е постъпил сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната.

Цацаров иска проверката да е в „Топлофикация“ в Перник“, ТЕЦ „Бобов дол“, „Топлофикация“ в Сливен и ТЕЦ „Брикел“ и МОСВ да установи дали те имат разрешителни за съхранение и горене на боклук, дали видът и количеството на съхраняваните за горене отпадъци съответстват на притежаваната документация, има ли замърсяване на околната среда при изгарянето, включително чрез измервания и проби на място, както и дали има опасност за здравето на хората.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че от прокуратурата очакват до края на работния ден вчера от МОСВ да уведомят за резултатите от своята част от проверката. Главният прокурор е указал на министъра на вътрешните работи оказване на съдействие на органите на МОСВ при извършването на проверка на място и определил срок от един месец за изпълнение на възложената проверка.

Ден по-рано МОСВ и общината показаха пълно безсилие да установят кой обгазява Перник всяка вечер.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова даде подробности от проверките в четирите ТЕЦ-а на Христо Ковачки, където влязоха екоинспектори в екип с полицията по разпореждане на Сотир Цацаров. По думите й на място са установени отпадъци, които са се изгаряли.

„Възложили сме документална проверка на всички документи, съпровождащи изгарянето на различните отпадъци – дали е било в съответствие с даденото разрешително, дали е транспортирано по надлежния ред и какво е било изгорено“, заяви тя. Арнаудома посочи, че е горена биомаса и RDF отпадъци. „Те като самостоятелно горене не представляват проблем, но е налице несъответствие между разрешеното по комплексното разрешително на съответните ТЕЦ-ове за използване на материали в процеса на горене“, обясни Арнаудова. Срокът на проверката е един месец, а може да бъде удължен и до три месеца.

Проверката на четирите ТЕЦ-а на Христо Ковачки е възложена заради информация за опасност за екологичната сигурност на България, потвърди говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова относно проверката на Министерството на околната среда и водите в „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД.

„Във вторник в ранния следобед председателят на ДАНС докладва на главния прокурор информация, че е налице опасност за екологичната сигурност на Република България в резултат на дейността на 4 ТЕЦ-а на територията на страната“, каза Арнаудова. Тя добави, че информацията е обобщена в справка, която е сочела наличие на данни, че в резултат на неправилно използване на определени съоръжения и съвместно горене на въглища и отпадъци се получава замърсяване на околната среда.

„Замърсяването застрашава здравето и живота на българските граждани“, заяви говорителят на главния прокурор. Тя добави, че веднага се е провело работно съвещание с участието на главния прокурор, министъра на вътрешните работи, министъра на околната среда и водите и председателя на ДАНС. „В рамките на това работно съвещание беше връчено на министъра на околната среда и водите постановление за разпореждане на незабавна проверка“, каза Румяна Арнаудова.

По думите ѝ е възложена проверка на Министерството на околната среда и водите за спазване на екологичното законодателство при осъществяването на дейността на 4-те ТЕЦ-а.