СамокоВест

Еколози алармират – Масовият туризъм превръща Седемте Рилски езера в блата. А джипове продължават да возят екскурзианти

Споделете ни в

Еколози и експерти предупреждават, че масовия туризъм сериозно застрашава Седемте рилски езера.

Повече от 200 000 души се качват до тях всяка година, откакто има изграден лифт. Преди това пеша са се качвали едва по 10 000 души. От построяването на лифта до Рилските езера изминаха 10 години, а те стават все по-модерни. Вече дори не се вписват в представите за диво и девствено място.Опасенията са, че ако масовият туризъм в района продължава с тези темпове, красотата на Рилските езера може да изчезне в рамките на едно поколение и те всъщност да се превърнат в Седемте рилски блата.

Сега положението е следното: Хиляди туристи се тълпят в подножието и чакат на огромна опашка за лифта, понякога и повече от един час. Ако бъде спазвана социална дистанция, опашката за лифта ще бъде километрична.

„Има изключително интензивно заблатяване и затлачване на езерата в резултат на ерозията. Най-просто казано това са всичките наши обувки. Ние унищожаваме тревната настилка, а след това дъждовете отнасят почвата до твърда скала. Всичката тази маса, тя е тонове почва, всъщност отива в езерата“, обясни екологът Александър Дунчев пред bTV.

Еколозите настояват туристопотокът да бъде ограничен.

В същото време джипове продължават да превозват туристи.

Нито министерската заповед от миналата седмица, нито полицейското присъствие през почивните дни, успяха да попречат на шофьорите на джиповете да кръстосват планината, превозвайки туристи, информира NOVA.

Със заповед на министъра на околната среда и водите Емил Димитров от 13 август се забрани нерегламентираното превозване на туристи до езерата с джипове. Контрол върху това дали джиповете продължават да се движат или не ще осъществяват служителите на парк „Рила“, както и от Районната инспекция на околната среда и водите в София.

За тази година има 6 установени нарушения за движение и престой на МПС в Рила. Съставени са актове. Глобите варират между 100 и 5000 лева.

Оказва се, обаче че пътищата към Рила са много и няма как на всички тях да бъде осигурен патрулиращ автомобил. Така шофьорите, които превозват хора нелегално, съвсем спокойно продължават да го правят и дори глобите не ги спират.

„Джиповете се движат по общински път, навлизат в защитена зона „Рила буфер“ и оттам се отправят към Седемте рилски езера. На 17-и стълб има двойка охранители, както и на следващ подход. Там джиповете биват спирани и не са допускани да преминат“, заяви главният експерт към Национален парк „Рила“ д-р Стефан Кирилов.

Той отбеляза, че преди време е имало и нападение над охранителите.