СамокоВест

Дупница получи безвъзмездно поделението на КЕЧ, самоковските общинари ни натовариха с 4,6 млн. лв. дълг да откупим земите си

Споделете ни в

Според публикация на ТВ ЗАПАД от месец юни 2020 година, става ясно, че Министерският съвет е прехвърлил безвъзмездно на община Дупница правото на собственост на бившото поделение на КЕЧ в центъра на града. Съгласно разработен от общината проект, на мястото ще се изгради Младежки център. При представянето на проекта, от ръководството на общината е изтъкнато, че към имота е имало много частни интереси. „Имaшe чacтнa фиpмa, ĸoятo иcĸaшe дa гo зaĸyпи зa cтpoитeлcтвoтo нa жилищa“, посочва Oлгa Kитaнoвa, временно изпълняваща длъжността кмет в периода на Местни избори 2019. От лятото на тази година е започнала подготовката по реализацията на проекта, като се премахват рушащите се сгради на бившото поделение.

В същото време самоковските общинари, на юлското си заседание, овластиха кмета Владимир Георгиев да тегли заем в размер на 4 642 680 лв., за да участва в търга за купуване на терена на бившите казарми по пътя за Боровец. Предложението за решение бе по докладна записка на самия Георгиев. На заседанието кметът обясни, че намеренията на Общинска администрация са да се обособят парцели  за жилищни нужди. Посочено бе, че се планира максималният размер на лихвата да бъде до 3,5%, за срок до 10 години.

Общински съвет-Самоков взима това решение в началото на деня на 23.07.20 г., а в късния следобед на същия ден се провежда обществено обсъждане по въпроса, като организирането на обществени обсъждания проформа все повече се превръща в порочна практика на самоковската кметска управа.

Община Дупница многократно е доказала по-добрите си управленски решения, но в случая и дума не може да става за сравнение. Вместо да кандидатстват за безвъзмездното предоставяне на терена по конкретен проект, самоковските управници ни задължават със заем от близо 5 млн. лв. при 3,5% лихва, за да откупим собствените си земи. По сведения на граждани, тези терени са били общински и са отстъпени от Самоковска община на някогашното Министерство на войната, за да построят казармите.

Екипът ни многократно е изтъквал, че Община Самоков няма цялостна, дългосрочна, съобразена с условията и отговаряща на приоритетите на обществото Програма за развитие. Сериозна вина за това има настоящият кмет Владимир Георгиев, като се има предвид, че това е третия му кметски мандат.

Логично възниква въпроса – защо, вместо да ни товари с близо 5 млн. лв. дълг, Общинска администрация не кандидатства с проект за създаване филиал на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Още повече, че разговорите в тази насока с ректора на училището акад. Димитър Димитров води лично кметът Георгиев.

А като се вземе предвид, че още в началото на миналия век в Самоков е открит Американски колеж недалновидността на днешните ни управници е безпрецедентна.