СамокоВест

Достойни последователи на акад. Чакалов – три самоковчета с медали от „Математика без граници“

Споделете ни в

Младата математическа надежда Георги Димитров се завърна със златен медал от финалния кръг на международния турнир „Математика без граници“.

 

Георги е ученик в осми клас на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Още като възпитаник на математическата паралелка в ПГ “Константин Фотинов“ той бе включен в националния отбор на България.

 

 

 

По стъпките му върви още един последовател на именития самоковец – акад. Любомир Чакалов.

 

Със златен медал от турнира се окичи и второкласникът в НУ „Станислав Доспевски” Кристиян Барански. Кристиян вече има сериозни успехи в любимата наука. Той бе отличен и за ученик на годината от Регионалното управление по образованието в Софийска област.

 

 

Още на старта на образованието си с медал за успехи в една от най-древните науки – математиката, се завърна и Иван Алексов.

 

 

Иван е ученик в първи клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.

 

 

 

Международният турнир „Математика без граници“ събра за пети път в Несебър деца от цял свят. Тази година в престижното състезание участваха 1370 ученици от 1 до 12 клас от 15 страни – Австралия, Азербайджан, България, Виетнам, Иран, Казахстан, Китай, Киргистан, Македония, Малта, Русия, Румъния, Турция, Узбекистан и  Филипините. Разширяването на географията на участниците през всяка следваща година доказва, че за царицата на науките наистина няма граници. Защото същността на математиката е в нейната свобода.