СамокоВест

Димитър Делчев: За Евроизборите търсим формулата, зад която да застанат демократично мислещите хора

Споделете ни в


За участието ни в изборите за Европарламент търсим онази формула, зад която да застанат демократично мислещите хора в България. С никого от управляващите не бихме се коалирали, те се провалиха във всички сектори и не проведоха никакви реформи. Ние сме за чистота в политиката и това ни кара да бъдем много внимателни в избора на партньори. Това заяви председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев в „Седмицата“ на Дарик.

В отговор на въпрос на водещия, Делчев обясни, че голямата амбиция на ДБГ е не да изгражда нов Реформаторски блок, а нещо повече, което да е ясна алтернатива на статуквото. Скептичен съм, че ще успеем да постигнем договореност с Демократична България поради липса на време, но има достатъчно други партии в център-дясно, с които можем да започнем изграждането на новата формула, допълни той.

Предстои Националният съвет на ДБГ да реши формата за участие във изборите и да подредим листата, каза още Делчев. По думите му близо 40 са номинираните кандидати за листата на ДБГ. Най-много са гласувалите за него, за зам.-председателя Найден Зеленогорски, както и за наши известни местни лидери, каза председателят на партията. Той посочи, че такива предложения има от Бургас, Пазарджик, Плевен и др. Листата ни ще е съобразена и с това каква кампания ще водим, допълни Делчев. Стремежът на ДБГ е да проведе свежа кампания, която да се открои на фона на очертаващата се сива агитация на останалите партии.

На въпрос за поправките в Изборния кодекс в последния момент, Делчев посочи, че е пропуснато най-важното – изчистването на избирателните списъци чрез активна регистрация. ГЕРБ се опитват да върнат Изборния кодекс от преди десетилетие, защото се надяват, че както тогава, ще управляват самостоятелно. За това отложиха електронното и силното ограничиха машинното гласуване, които са пречка пред манипулирането на вота, каза Делчев. Той подчерта, че все още има време за доставка на 12 500 машини за Евроизборите, което беше потвърдено по-рано през седмицата и от производителя на български изборни машини Александър Чобанов Делчев е на мнение, че преференциалното гласуване не трябва да отпада, защото това е посягане на демократичното право на избор за личност.

На въпрос на водещия дали медиите да публикуват резултати преди завършването на изборния ден, Делчев обясни, че това би довело до скрита агитация. Представете си колко агенции фантоми ще се появят и срещу много пари ще публикуват неверни данни в полза на определени партии,

каза той.