СамокоВест

Диана Чаушева се включи в инициативата „Творци споделят изкуство“ с Каприз №3 от Виенявски

Споделете ни в

Завладяващата с таланта и с пленителната си усмивка Диана Чаушева се включи в инициативата „Творци споделят изкуство“ на Сдружение „Духът на Плевен“. 13-годишната цигуларка свири Каприз №3, оп.18 от Хенрих Виенявски за всички любители на класическата музика. Диана е едно от любимите, даровити деца на Самоков. Без да губи усмивката си, тя споделя, че много би искала да се разхожда навън в прекрасното пролетно време, но спазва указанията и си стои вкъщи, защото знае, че извънредното положение скоро ще приключи и всички ще са добре.

Духът на Плевен запознава читателите си с многобройните изяви и отличия на талантливата цигуларка:

Диана Чаушева е родена на 10 декември 2007 г. На 6-годишна възраст започва да учи цигулка в класа на Благородна Танева в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Първата й награда е бронзов медал от Националния детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба” – София. На Седмия международен конкурс за струнни инструменти в град Ниш, Сърбия, печели първа награда с най-висок бал от точки в нейната възрастова група.

Същото отличие завоюва и от десетото юбилейно издание на Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в Перник. Носител е на Сребърен медал от Международния конкурс за млади изпълнители на оркестрови инструменти „Добрин Петков“ – гр. Пловдив, и на първа награда от Международния конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова“ – гр. Хасково.

През февруари 2017-та година е поканена да се включи в концерт на лауреатите на Stage 4 kids в Хамбург, Германия, след предварителна селекция на записи на деца от 17 държави. Като награда получава статуетка и картина, специално нарисувана за нея. 

В колекцията й от призови отличия е първа награда от Националния конкурс за изпълнение на българска музика „Върбан Върбанов“ – гр. Бургас, на който впечатлява журито с произведение, написано специално за нея от проф. Ст. Драгостинов. Наградена е от министъра на културата Боил Банов в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Има честта да свири пред всички министри на държавите, членки на Европейския съюз, по време Срещата на върха в София 2018 г.

Носител е на втора награда от Международния конкурс ENKOR Int`l Music Competition, както и на втора награда от GLORY Int`l Music Competition в категория Романтизъм, в която се конкурира с изпълнители на всички инструменти в първа възрастова група.

През 2018 г. е една от 16-те одобрени в категория Струнни инструменти на XIX Международен конкурс за млади музиканти „Лешникотрошачката” в Москва, Русия, който се излъчва директно по Руската национална телевизия. На следващата 2019 година печели специална награда на името на известния български цигулар Васко Абаджиев от Международния конкурс „Музиката и земята”, в категория до 35-годишна възраст. Носител е и на първа награда от Международния конкурс Vienna international festival 2019.

В периода 2017-2018 г. Диана Чаушева завършва едногодишен майсторски курс в Бергамо, Италия в Музикалната академия Santa Cecilia в класа на проф. Верников и проф. Волошин. През 2019 г. е една от одобрените в International LOUIS SPOHR Competition for Young Violinists, Weimer, Germany, а през 2020 г. получава стипендия за участие в двуседмичен майсторски клас в Piccoli Virtuosi International Music Boarding School в град Château d’Oex, Швейцария при Miguel Negri. Посещавала е още майсторски класове на Леонид Кербел (Белгия), Дора Шварцберг (Австрия), проф. Фришеншлагер (Австрия), Julide Yalcin Dittgen (Турция), проф. Krszistof Wegrzyn (Полша), проф. Julius Horvath (Словакия), проф. Reka Szilvay (Финландия), проф. Марио Хосен, Мила Георгиева, Симеон Симеонов и др.