СамокоВест

Десните без представителство в управлението на Община Самоков. Ще поемат ли отговорност партийните ръководства?!

Споделете ни в


Десните хора в община Самоков останаха без представителство в управлението ѝ. Както вече писахме, отсъствието им определено е във вреда за развитието на общината. Участието на десни политики в управлението означава преди всичко благоприятна бизнес среда, реална икономика, доходни инвестиции, нови, привлекателни работни места, законност и ред, равенство пред закона,  според който всеки човек е субект на същия закон и никой индивид или група няма правни привилегии. Свободата на личността, свободното предприемачество, свободата на словото, равенството пред закона, винаги са били ценности и приоритети на десномислещите хора. Хората, на които демокрацията и свободата са иманентно присъщи. Широкото представителство на различни политики в управлението е гарант за неговата демократичност.

Нещо повече.

То е гарант за ефективен контрол върху действията на управляващите.

И обратно.

Отсъствието на десни политики във висшия орган на местното самоуправление означава липса на реална икономика, липса на доходни инвестиции, безработица, потъпкване на закона, липса на контрол върху работата на кметската управа, която в община Самоков несменяемо е от БСП(БКП). От години сме свидетели на последиците от неучастието на достатъчно, добре образовани, знаещи и можещи десномислещи хора в Общински съвет-Самоков. Безработицата в Общината е традиционно около два пъти по-висока от средната за страната. Никакви инвестиции в реалната икономика. Безразсъдно пилеене на милиони от общинската хазна за атракциони, ненужна подмяна на настилки в пешеходната зона на централна градска част, кичозни фенери с безумно скъпо лъскаво покритие, детски площадки, които година след изграждането им напълно се занемаряват, бутафорни обекти без реален принос за развитието на общината. Знаещите и можещи млади хора бягат от региона, нараства дела на необразованите и ниско образовани групи. Свидетели сме на грубо потъпкване на закона – безнаказано изсичане на общинските гори, поголовни кражби на ток и вода в ромските махали , които са изцяло за сметка на редовните платци, в това число и на мизерстващите пенсионери, десетки незаконни сметища във всички селища от общината, глутници опасни безстопанствени псета, музика и джамбурета до разсъмване, особено в северните квартали на града.

В нарушение на един от основните принципи на демокрацията – равенство пред закона,  според който всеки човек е субект на същия закон и никой индивид или група няма правни привилегии, в Община Самоков от десетилетия двете групи, в двата края на социалната стълбица, се ползват с очевадни привилегии. Ромската общност, в качеството си на избиратели и избраниците им, в качеството си на властимащи.

Привилегиите и на двете групи са пред очите на самоковци.

Ромите – с незаконните си къщи, с високите си социални помощи, с безнаказаните си закононарушения, с даваните им с лека ръка общински имоти на преференциални (по точно на без) пари. Властимащите – с щедрото облагодетелстване с най-привлекателни парцели и всякакви имоти общинска собственост, с гарантираните им обществени поръчки, с осигурените и защитени работни места за наследниците им до девето коляно, със санираните за милиони левове частни сгради, включително еднофамилни жилища, та до възнаграждението им като членове на Общинския съвет. 

За зла участ, сегашният състав на Общински съвет-Самоков поражда не малко съмнения, че тази практика ще продължи и в следващия мандат.

Кой ще плати цената? Това е ясно – останалите граждани на общината!

Възниква обаче въпроса, поне що се касае до отсъствието на десните от управлението, ще поемат ли партийните ръководства отговорност за пълния крах? 30 години, след така наречените промени, ще поемат ли националните и местни ръководства на десните партии отговорност за пропиляната обществена енергия, за излъганото доверие, за разбитите очаквания на милиони българи и на хиляди самоковци. Ще поемат ли отговорност пред всички онези, отдали себе си саможертвено и безкористно, за живот в бъдеще в една наистина демократична държава и в истински демократична община. 

В публикацията си „Вредата от разединението на десните партии в Самоков и ролята на Държавна сигурност“, сме посочили, че изключително силното влияние на службите в региона допринесе съществено за този резултат. Показателно е, че в община Самоков Съюзът на активните борци срещу фашизма и капитализма все още има не малко свои членове и все още играе важна роля в обществения живот. След 1989 година Съюзът се отказа от претенцията си за борба срещу капитализма, защото  това би означавало да се бори сам срещу себе си. Прекръсти се на Български антифашистки съюз. Защо се отказа и от активността си обаче – не стана ясно. Силната роля на Държавна сигурност, масовостта на Съюза на активните борци срещу фашизма и капитализма, уродливо разчетеното значение на Самоковската комуна изправи нововъзникналите демократични политически организации в Самоков пред сериозна съпротива и в крайно враждебна среда. А резултатите от последните местни избори налагат основателно предположение, че и към момента местните партийни структури са си останали креатура на същата тази Държавна сигурност, макар и формално службата да не съществува. 

През 2013 година „Ню Йорк таймс“ излезе с публикация – „Държавна сигурност управлява България“. В нея се посочва – „Българите спечелиха свобода и страната им се присъедини към НАТО И ЕС, но остана бедна и неразвита с малцина богаташи. Повечето от тях са създадени чрез капитализъм, запазен за късметлиите, често свързан с организираната престъпност. Служители на Държавна сигурност пък запазиха влияние, допринасяйки за липсата на яснота и дебат за миналото“, се казва в статията и продължава – „Много бивши агенти влязоха в частния бизнес и наемаха състезатели по борба със здрави мускули. Техните мрежи, много от които криминални, постепенно завзеха голяма част от законната икономика на България, помагайки страната да стане известна със своята корумпираност“. Проблемът е, че за община Самоков и към днешна дата твърденията на авторитетното издание продължават да звучат актуално.

Но все пак, поколение и половина след началото на прехода, би трябвало да има път за излизане от мъртвата хватка.

И този път минава през  изключително сериозен анализ, през промяна в ръководствата и представителството на местните структури на десните политически организации, през възлагане водачеството на образованите, знаещи и можещи млади хора, необременени от обвързаности. Исторически самоковецът е доказал своята почит към просвещението, към духовното пробуждане, към изконните християнски ценности. И днес в общината живеят не малко образовани, реализирали се, с високи морални ценности личности. Убедени сме, че могат да бъдат мотивирани да се включат в работата на десните партии, където е естествената обществено-политическа среда за хората, взели живота и съдбата си в свои ръце. Особено що се отнася до развиващите собствен бизнес и участващите в управлението му, работещите в здравеопазването, образованието, културата, социалната сфера, спорта, земеделските стопани, които бяха превърнати на аргати в личната си собственост. Това налага централните ръководства на десните политически партии да преосмислят изцяло отношението си към местните структури. Наистина, Самоков не е община, с която ще си решиш националните избори. Но нихилистичното отношение към по-малките избирателни райони ще гарантира на десните политически партии пълен крах и на предстоящите парламентарни избори. Ако искат да заемат отново достойно място в политическия спектър и в управлението на държавата, ръководителите на автентичната десница трябва незабавно да излязат от съзерцанието на собствения си пъп и да започнат активни действия по обновлението на местните структури и по изграждането им там, където липсват, без да пренебрегват и игнорират нито една община.

В предходния мандат на Общински съвет-Самоков десните имаха някакво символично присъствие, благодарение и на саможертвената работа на група самоковци, безрезервно отдадени на ценностите на демокрацията, които в продължение на месеци проведоха активни совалки между централите на местните стуктури, за да наложат явяването им в обща листа. Но на тези избори провалът на самоковските десни партии е оглушителен!

Вярваме обаче, че 30 години след ДС-ти ноември ,

когато и последният роден в робство бъде отстранен

от водещите политически и обществени позиции и за община Самоков ще настане време за ново Възраждане.