СамокоВест

Десетки инициативи на общините за 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Кметът Владимир Георгиев представи предложенията на Община Самоков

Споделете ни в

Снимка: Архив

Инициативният комитет за отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война обсъди на свое заседание постъпилите предложения за включване в Националната програма за честванията.

Председател на комитета е министър-председателят, а заместници са министърът на културата и министърът на външните работи. В комитета вземат участие представители на Българската православна църква,  на Израелтянския духовен съвет, еврейските организации у нас, институции, кметове на общини и др. Почетен член е Негово светейшество българския патриарх Неофит, а патрон на събитията, с които България ще отбележи 80-ата годишнина от спасяването на евреите е Президентът на Република България Румен Радев.

На заседанието бе представена информация за направеното до момента за отбелязване на кръглата годишнина и се проведе дискусия по предложената Национална програма със събития и инициативи, които ще се проведат през 2023 г., посветени на годишнината.

Кметът на община Самоков и член на УС на НСОРБ Владимир Георгиев, който взе участие в заседанието, представи предложенията на общината: „Община Самоков направи четири предложения за събития. Две от тях са свързани с националния писател на Босна и Херцеговина Исак Самоковлия. Самоков е градът, оставил светъл спомен и превърнал се във фамилно име на тази еврейска фамилия. Ще бъде организирана изложба, посветена на Исак Самоковлия и ще бъде представен документален филм за писателя. Другата ни инициатива е участие на Община Самоков в изложба, организирана от Държавния културен институт към Министерство на външните работи, като Исторически музей – Самоков ще се включи с няколко десетки експонати. Но най-значимо е предложението ни за  възстановяването на Синагогата и превръщането ѝ в културен център. По този начин ще бъде оформен прекрасен ансамбъл със Сарафската къща, който ще свидетелства за голямата роля на еврейската общност  в обществения и културния живот на Самоков в миналото. За възстановяването на Синагогата аз и екипът ми не сме спирали да работим и да търсим възможности за реставрацията ѝ.“, изтъкна Георгиев

В проектът на Национална програма за отбелязване на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война са включени събития, инициирани от общини, обществени организации и институции. Предстои Програмата да бъде внесена за разглеждане от Министерския съвет.