СамокоВест

Граждани на Самоков алармират за разрухата в Девическия манастир „Покров на Пресвета Богородица“ в града

Споделете ни в

В понеделник Георги Игнев публикува във Фейсбук групата „ Забелязано в Самоков“ пост на Мария Ицова, позната на самоковци със своите картини, представени в няколко изложби на авторката в града ни.

В своя пост Мария Ицова е написала: „Ето тази сграда в Метоха и всички старинни сгради там са в опасност! В неделя бях там на рисуване и от стълбището на рисунката се чуваше как вътре шурти вода. Обадих се на клисарката и отворихме вратата. Вътре е страшно! Няма такава съсипия! Оказа се ,че зад камарите боклук има баня с пробит бойлер от който шурти вода…може би от години си е така-сградата не се използва отдавна…Както и много от останалите сгради. Да не говорим колко вече се разрушиха, за да се посадят кипарисчета и за пластмасовата дограма …Положението е поражение. И не това не е просто поредния критикарски пост! Готова съм да помогна, ако разрешат от Метоха!„ Към поста художничката е публикувала своя картина – пейзаж от вътрешния двор на Метоха. За разлика от истинското състояние на сградите в Манастира, от картината струи светлина, красота, покой и надежда.

Припомняме, че преди 6 години, по подаден сигнал, сайтът ни публикува статия под надслов:  „Какво се случва зад високите порти на девическия манастир в Самоков? Монахиня е оставена без грижи, заключвана, без телефон, без външен достъп!“

В публикацията си поставихме пред Българската Патриаршия обществено значими за гражданите на Самоков въпроси:

– Защо при игуменка Гавриила и в най-мрачните години за вярата – времето на социализма, манастирът бе жив и вършеше святото си дело?

– Защо сега манастирът обезлюдява?

– Защо достъпът на миряни става все по-ограничен?

– Защо е закрит и хорът при църквата към манастира за празничните дни?

– Защо се разрушават сгради към метоха без разрешението на Националния институт за недвижимо културно наследство?

– Защо някои от иконостасите в църквата са поставени не по изискванията на канона?

„Време е за отговори на трудни въпроси. Защото за самоковци манастирът „Покров на Пресвета Богородица“ е място свято и скъпо. От столетия насам, неотклонно, той е бил олтар, където да изповядат своята вяра в Бог, в Господа Иисус Христос и в Пресветата Божия майка, да търсят и намират утеха и упование.“, се посочва в публикацията ни.

Тогава не само не получихме отговор от висшия клир на Българската православна църква, но срещу сайтът ни бе повдигнато обвинение от тогавашната изпълняваща длъжност  Игуменка на Манастира Пелагия за обиди и клевети, и за накърняване на достойнството ѝ. Искът на монахиня Пелагия бе за максимално допустимата по закон сума от 10 000 лева, като обезщетение за нанесени ѝ неимуществени вреди.

Две години по-късно Районен съд-Самоков постанови, че публикацията на сайта Самоковест „Какво се случва зад високите порти на Девическия манастир в Самоков? Монахиня е оставена без грижи, заключвана, без телефон, без външен достъп!“ от 24.08.2016 г. не съдържа обиди и клевети и по никакъв начин не накърнява достойнството на и.д. игуменка на Манастира монахиня Пелагия.

Независимо от многобройните критики срещу съдебната система у нас, Районен съд-Самоков доказа, че все пак живеем в правова държава, в която силата е на страната на закона. Съдът отхвърли иска на монахиня Пелагия и я осъди да заплати съдебните разноски.

Втори състав към съда с председател Марина Трифонова достойно защити свободата на словото. В мотивите по делото, съдия Трифонова посочва, че журналистите свободно могат да избират изразните средства. Изтъква се, че поставените в публикацията ни въпроси са значими, от социално и религиозно естество, свързани със запазване сградите в Манастира.

За съжаление, от поста на нашата съгражданка Мария Ицова става ясно, че ръководството на Българската православна църква не само не е предприело действия за запазване сградите в Девическия манастир в Самоков, но проблемите допълнително са се задълбочили.