СамокоВест

„Главболгарстрой“ продължава в търга за газовата връзка с Гърция на прогнозна цена от 145 млн. евро

Споделете ни в


Две дружества са подали оферти за проектиране и изграждане на газовата връзка между България и Гърция, на стойност 145 млн. евро, без ДДС. Общо пет обединения от фирми са допуснати до участие в конкурса за обществена поръчка, стана ясно от съобщение на дружеството ICGB, в което акционери са БЕХ, гръцката държавна газова компания и италианската „Едисон“.

Офертите са подадени от гръцката J&P АВАКС и ДЗЗД „Ай Джи Би – 2018“, което обединява българските „Джи Пи Груп“ и „Главболгарстрой Интернешънъл“ с италианската „Бонатти“ (Bonatti.

От проектната компания ICGB добавят, че предстои разглеждане на техническите предложения за тяхната допустимост, поставяне на техническа оценка според показателите на методиката и отваряне на ценовите предложения.

Очаква се победителят в конкурса за обществена поръчка да стане ясен през май, а строежът да започне през юни. Срокът за изпълнението му е 18 месеца от първата копка.

Първоначално 11 български и чуждестранни компании и обединения проявиха интерес към обществената поръчка и подадоха документи в първа фаза на процедурата. От междинен доклад, публикуван през февруари, стана ясно, че проектната компания ICGB е отстранила шестте големи чуждестранни фирми, подали заявления за участие в процедурата за изграждане на газовата връзка Гърция-България. Това бяха италианската Saipem SpA, мултинационалният консорциум Cobra-Cymi-Socar, турската Ferans Construction Company Incorporated, обединението „Сицилсалдо-Нуова Гицони-Интракат“, в което влизат италианските Sicilsaldo и Nuova Ghizzoni, както и консорциумът „Прометей-Гео”, в който е българската „Геострой” АД и руската „Закнефтегазстрой-Прометей”.

В доклада на комисията за резултатите от предварителен подбор се посочваше, че основната причина за отстраняването от по-нататъшно участие е, че фирмите не отговарят на предварително обявените изисквания.

По правило само петима кандидати можеха да продължат напред към втора фаза и подаване на оферти. Допуснатите кандидати бяха ДЗЗД „Ай Джи Би–2018”, Обединение „Макс Щрайхер-Терна“, Обединение Spiecapag Trace IGB 2018, J&P АВАКС, Обединение „CPP-AKTOР“.  Оферти в посочения от възложителя срок са подадени само от гръцката J&P АВАКС и ДЗЗД „Ай Джи Би – 2018“, част от която е и „Главболгарстрой“