СамокоВест

В чий интерес са воплите ПП-ДБ да влязат във властта?

Споделете ни в

Ако съдим по броя и партийната принадлежност на българските депутати в Европейския съюз, в 49-то Народно събрание има 4 партии и коалиции с безспорна евроатлантическа ориентация. За мандата 2019-2024 г. на Европарламента ГЕРБ има 5 депутати, плюс 1 СДС – общо 6. БСП -5 депутати, ДПС – 3 и 1 от ДСБ (част от коалицията ПП-ДБ). В бъдещото Народно събрание на България ГЕРБ ще има 69 депутати, ДПС – 36, БСП – 23, или общо 128  – достатъчно мнозинство за стабилно правителство с евроатлантическа ориентация.

Кой тогава има интерес от воплите на редица политолози, социолози и сие по медии и социални мрежи, че носителят на първия мандат – ГЕРБ не може да състави кабинет с евроатлантически ценности без ПП-ДБ? Кой има интерес да наруши основен принцип на демокрацията като лиши Българския  парламент от конструктивна и надеждна опозиция?

Питам всички българи, най-вече тези от предишните поколения: Защо ги ручахме жабетата? Защо мръзнахме по площадите срещу член Първи на Тодорживковската конституция, която възлагаше властта на две партии – БКП и смокиновото ѝ листо БЗНС? Защо устояхме, въпреки призива на Петър Младенов да дойдат танковете? Няма да коментирам в чий интерес са воплите им и кой се страхува от силна и принципна опозиция в 49-то Народно събрание.  На този въпрос всеки да си отговори сам.

Аз поздравявам позицията на Коалиция ПП-ДБ, която сама по себе си е събрала най-пъстра палитра от представителни групи на българското общество, да останат в опозиция на правителство на ГЕРБ или с негово участие. Защото компетентната, принципна и конструктивна опозиция в Народното събрание, което по Конституция осъществява законодателната власт и упражнява парламентарен контрол, е единствен гарант за демократичното бъдеще на България.

Лилия Кинина